středa 27. ledna 2016

Kokosový olej

Tento téměř univerzální olej si začíná čím dál tím více získávat své zasloužené místo v našich kosmetických taštičkách i kuchyních a pro ty, co se ještě pro jeho pořízení nerozhodli, jsem se rozhodla napsat tento článek.

Dříve, než se podíváme na samotný kokosový olej, bych ráda uvedla způsob výroby olejů všeobecně. Oleje můžeme získávat lisováním za studena, nebo za tepla. Lisování za tepla je jednodušší, ale získáváme méně kvalitní olej, neboť se ničí část jeho účinných látek.  A jaký jsme si to koupili olej, jestliže nese nápis extra panenský? Takový by se měl získávat jen ze zralých plodů. Pokud se však do olejů dostanou plody i shnilé, je nutné ještě olej rafinovat, což je následná fyzikálně chemická úprava, která jej sice připraví na konzumaci zbavením škodlivých látek, ale zároveň odstraní i aroma, antioxidanty (vitamíny A, E,..), bílkoviny a zůstanou jen tuky. Proto je důležité používat extra panenský, nerafinovaný olej (ať už kokosový, olivový, nebo jiný), protože jen tehdy máme záruku nejvyšší kvality jak po nutriční stránce, tak po chuťové.

Kokosový olej se získává z jader kokosovníku ořechoplodého. Vzniká buď metodou "mokrou" (tj. z čerstvé kokosové dužiny, ze které se olej lisuje a následně se odstředivou silou odstraní cukr a voda) a nebo existuje tzv. "suchá" metoda (kdy se olej získává ze suché dužiny). "Suchý" proces neposkytuje tak kvalitní olej, jako metoda "mokrá", neboť se většinou nepodaří plně oddělit všechny složky z oleje a ten postupem času ztrácí na kvalitě (rychle vyčichá, rychleji žlukne,...). Na 1 litr oleje je zapotřebí cca 15 kokosových ořechů o hmotnosti asi 20 kg. Ročně se vyprodukuje víc, než 7 miliónů tun kokosového oleje, přičemž jeho spotřeba každým rokem roste.

Proč je kokosový olej tak vychvalován a opěvován? Je totiž jednoduše skvělý. Využijete ho jak na smažení (snese vysoké teploty a tak se hned jen tak nezačne přepalovat a proto při smažení na "kokosáku" nevznikají karcinogenní látky, jako např. u olivového oleje a navíc se jeho aromatická chuť po zahřátí vytratí), tak na péči o pleť. Dále se prý dá využít u redukce váhy a spousty dalších věcí. Má antibakteriální, antimykotické a antivirotické účinky. 

Obsahuje vitamíny A, C, E, které patří mezi antioxidanty. Je skvělý na ekzémy (zmírňuje svědění a šupinkovatění pokožky), zábaly na vlasy, které chrání před třepením a lámáním, zpomaluje proces stárnutí a tvoření vrásek, protože se vstřebává do hlubších vrstev pokožky a tím ji skvěle hydratuje. 

Já vyzkoušela 2 značky kokosových olejíčků a sice jeden extra panenský bez nějaké konkrétní značky, prostě jako by jste si koupili flašku extra panenského kteréhokoliv jiného oleje v normálním obchodě a druhou skleničku mám od značky "Purity vision". V podstatě mezi nimi není žádný rozdíl, oba dva jsou potravinářské (tzn. velmi vysoké) kvality, akorát ten "Purity Vision" se více tváří, jako kosmetický přípravek. Je menší, takže asi více praktický, pokud by ho chtěl mít někdo u sebe i v kabelce, tašce atp. a má hezčí design. 

Já osobně kokosový olej používám na kde co. Začala jsem se zábaly na vlasy (nanesu od půlky vlasů dolů ke konečkům, stáhnu a nechám několik hodin působit, pak smyju šampónem a garantuju krásné, jemné a lesklé vlásky). Pak jsem přidala promazávání ekzému svého, ale i blízkého okolí a všichni účinky hodnotili pozitivně. Teď už si s ním mažu i suché ruce, rty, nohy po holení a kdybych mohla, tak se v něm i koupu. Ta jeho nádherná vůně je totiž bezkonkurenční a dosti návyková. Nevoní jako holý kokos, ale vyloženě jako takové ty kokosové čokoládové tyčinky, takže jeho velkou nevýhodou je, že po namazání rukou dostane člověk zaručeně chuť na sladké :) Další menší nevýhodou je, že pokud ho budete chtít používat v teplém počasí (nad 25°C), tak nebude mít konzistenci tuhé hmoty, ale vyloženě kapalného oleje, takže by se vám v kabelce mohl vylít a všechno umastit. Nicméně i tak určitě stojí za to si ho pořídit, protože doba trvanlivosti je bez jakýchkoliv konzervantů a přídavků téměř 2 roky, takže se nemusíte bát, že hned jen tak žlukne. Při nanesení na kůži taje, rychle se vstřebává a zanechává kůži hezky promazanou, hladkou, vláčnou a voňavou a to je to, oč tu jde!


A na co všechno používáte kokosový olej Vy? Máte s ním taky takové dobré zkušenosti? :)

31 komentářů:

  1. Také ho používám, nejvíce zatím do pečení nebo do čokoládové polevy :) občas s ním namažu i suché ruce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip s čokoládovou polevou! To určitě někdy taky vyzkouším :)

      Vymazat
  2. Dnes měli stánek v avionu v Ostravě s oleji, a zjistila jsem, že má blahodárné účinky i na vnitřní použití. :)
    Já s nim zkušenosti nemám.

    www.dendyss.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že jsem o tom nevěděla dřív, určitě bych tam zašla nakouknout :)

      Vymazat
  3. je to zlatíčko a používam práve túto značku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji taky oblíbila, příště možná půjdu i do většího balení.

      Vymazat
  4. Kokosák jsem používala nejraději na odličování. Všechen makeup se v něm rozpustí a hlavně plet není vysušená :-)

    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho používám i na odlíčení, mám totiž hodně citlivou kůži kolem očí a většina krémů mě hned štípe, ale kokosový olej mi sedí skvěle :)

      Vymazat
  5. kokosový olej je naozaj skvelý na všetko! :) Ja ho používam na pleť a aj na vlasy a je super! :) Takisto aj varím len s kokosovým olejom :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vlasy je vážně dobrý, myslím, že mi dost zvýšil kvalitu konečků :)

      Vymazat
  6. Super, díky za komentář :) A kokosáku zdar!

    OdpovědětVymazat
  7. Kokosový olej taktiež milujem, varíme s ním, pečieme, natierame sa ním... Osobne som skúšala aj oil pulling. P.S. máš krásne header!
    www.gummybaum.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Malovala mi ho jedna slečna z Itálie :)

      Vymazat
  8. přesně tenhle mám a hrozně mě baví se s ním odličovat, bere fakt úplně všechno i voděodolnou řasenku
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt super, akorát u extra odolných linek ze 100% pure mám docela problém :D

      Vymazat
    2. tak to chápu :D
      www.plesatazpevacka.cz

      Vymazat
  9. Kokosový olej mám moc ráda, také mám zkušenost právě s touto značkou :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kokosák mám strašně ráda! Nejraději mám od Saloosu jejich kokosovou péči s vůní pomeranče, ale samozřejmě mám doma vždycky i čistý kokosák, většinou právě Purity Vision, protože se dobře shání, ale někdy i čistý od Saloos, ten mi přijde mnohem lepší než PV, ale zase se blbě shání a je ho větší piksla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A v čem přesně je lepší? Já používám i tenhle a žádný rozdíl jsem vzhledem k PV nenašla.

      Vymazat
  11. Kokosak je perfektny, ja ho pouzivam na tvar, telo, vlasy, pecenie a momentalne si s nim robim aj oil pulling :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O oil pulling už jsem něco málo slyšela, ale jenom s olivovým olejem :)

      Vymazat
  12. já si svůj prvník kokosák koupila před Vánoci a je to ten nejmenší z toho tvého obrázku :). Zatím jsem ho použila na vajíčka a to mi fakt nechutnalo :-DD, na vymazání plechu od buchty, lepší než máslo, či olej... pod palačinky a jinak ho používám na vlasy a občas rty, hezky je to hydratuje.

    http://somethingbykatep.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, taky mám ten nejmenší, ale na vajíčka jsem ho nezkoušela :D

      Vymazat
  13. Dneska jsem se na ČT1 dívala na pořad s Miroslavem Donutilem o Krétě, kde ukazovali, jak se v jedné rodinné firmě vyrábí olivový olej - měli na to kamenný lis (ač modernizovaný) a veškerá výroba probíhala za studena. Tedy žádná ztráta cenných látek z oleje. A normálně jsem při sledování dostala chuť si po vzoru paní v dokumentu namočit chleba do zlatého olejíku a taky ochutnat! :-)

    K tomu kokosáku - mám taky pár značek ozkoušeno - Tropicai, Alnatura, Purity Vision, Bio-Detox nebo Saloos. A v poměru cena/dostupnost bych hlasovala pro Purity Vision. Aspoň jsem ho vždycky kupovala nejčastěji.

    Jo a tuším jsem zahlédla v DMku i nějakou verzi, která je prý zbavena té typické kokosové vůně a chuti. Ale ke koupi mě to teda nezlákalo... Dělalo to na mě dojem, že už nejde o echt čistou záležitost, ale olej už je moc upravovaný. Jestli jo nebo ne, to netuším. Jen prostě první dojem :-)

    Stopro s tebou ale souhlasím, Leni, že jde o úžasně všestrannou záležitost, která se dá využít doslova od hlavy až k patě :-)

    Moc hezký článek! :-)

    Bebe

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám ještě jednu značku, která nemá moc vymakané balení, ale vychází nejlevněji z těch všech, co znám. Za 200g dávám 169 Kč :) A ten olej zbavený vůně atd, je podle mě rafinovaný, takže zbavený i ostatních cenných složek!

    OdpovědětVymazat
  15. Možno to bude znieť neuveriteľne, ale doposiaľ som kokosový olej neskúšala, z prírodných používam tak na varenie ako aj na kozmetické účely zatiaľ len olivový olej. O kokosovom som však počula toľko pozitív, že si ho rozhodne kúpim.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu jen a jen doporučit :) A velká výhoda je, že i dlouho vydrží ;)

      Vymazat
    2. Můžu jen a jen doporučit :) A velká výhoda je, že i dlouho vydrží ;)

      Vymazat
  16. Já s ním mám skvělé zkušenosti. Používám ho na vlasy, ale i v kuchyni. Moje vlasy jsou po něm krásně lesklé, takže za mě na jedničku :) Moc hezký článek!
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  17. Ja ho miesam s bambuckym maslom, pripadne s dalsimi olejmi a vyrabam tak domace kremy na vysusenu pokozku. Samotny ho pouzivam na vyplachovanie ust pri problemoch s dasnami.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovědětVymazat