čtvrtek 4. února 2016

Bio organická cedrová zubní pasta

Už delší dobu jsem si přála vyzkoušet nějakou přírodní pastu na zuby a letos o Vánocích mi Ježíšek jednu pod stromeček "naježil" a tak se teď na ni společně podíváme, jelikož tubu už mám skoro prázdnou a tak si troufám říci, že vše bylo náležitě odzkoušeno a otestováno. Zuby mi nevypadaly, nebojte.

Pasta pochází z Ruska, od značky Babička Agafa, která má v sortimentu daleko více věcí, než jen zubní pasty. Jedná se o přírodní certifikovanou kosmetiku, kdy výrobky nesou označení ICEA, což je italský certifikát, který dohlíží na co nejvíce přírodní složení a následné zpracování výsledného produktu, ale také na recyklovatelnost obalů. ICEA si také hlídá, aby produkty ve výrobku pocházely v maximální možné míře buď z ekologického zemědělství a nebo z kontrolovaného sběru ve volné přírodě (takže s GMO nepočítejte). Nesmí být testována na zvířatech a nesmí obsahovat škodlivé látky, které náleží do seznamu ICEA (http://www.aiab.it/). Tato firma má vcelku hodně zajímavé složení svých výrobků, přičemž používají všechno možné od bylinných extraktů až po vodu ze sněhu.


Původně jsem se malinko při informaci, že jde o výrobek z Ruska vyděsila, jakože co to bude. Ještě v takovém zvláštním papírovém obalu. Přece jen člověk nechce skončit s vypadanými zuby, nebo "olezlou" pusou. Ale pasta je nakonec moc dobrá. Při asi prvních třech použitích, mi sice moc nechutnala, jenže postupně jsem si na ni zvykla a teď už v ní krom bylinek rozeznávám i jemnou citrónovou chuť a musím říct, že mi chutnat začala. Navíc není přehnaně pálivá, jako ty obyčejné z obchodu (nemám ráda, když mám po pastě vypálenou celou pusu, v očích slzy a orosené čelo. To si pak ani nevydržím moc dlouho čistit zuby a jenom rychle vyplachuju). Co ztrácí na své pálivosti, dohání na pěnivosti. Tahle pasta se vyrovná pěnou všem pastám obyčejným, i když nepoužívá komerční tenzidy. Zoubky čistí úplně v pohodě (to je však stejně hlavně zásluha zubního kartáčku), ale mám pocit, že mám po ní lepší dásně-neteče krev a nejsou vůbec červené :) Jedinou nevýhodou snad je, že zase tolik neosvěžuje dech. Je ještě jemnější, než dětské pasty a její chuť se z pusy rychle ztrácí. Takže pokud sníte nálož cibule smíchanou s česnekem, máte asi problém. 

Složení: Aqua, Glycerin, Calcium Carbonate, Silica, Xylitol, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Xanthan Gum, Thuja Occidentalis Extract*, Linum Usitatissimum Seed Oil*, Cera Alba*, Malva Sylvestris Flower Extract*, Avena Sativa Kernel Extract*, Chamomilla Recutita Flower Water*, Amaranth Caudatus Seed Oil*, Rosa canina Fruit Oil*, Rubus Idaeus Extract*, Tilia Cordata Flower Water*, Salvia Officinalis Leaf Water*, Spirae Ulmaria Extract*, Ribes Nigrum Leaf Water*, Carrageenan, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum, Limonene**, Cl 75810
(*) Z ekologického zemědělství
(**) Přírodní složka esenciálních olejů

Ve složení najdeme výtažky z rostlinek: 
Zerav západní-antivirotické, antimykotické účinky... v závorce však měli azbukou napsané výtažek z cedru, takže tomu moc nerozumím :D
Slez lesní-mírní podráždění sliznic, tiší záněty
Oves setý-má spousty prospěšných účinků, ale pro dutinu ústní jsem nic nenašla
Ostružiník maliník-tiší záněty
Růže šípková-tiší záněty, pomáhá zastavovat krvácení
Heřmánek pravý-tiší záněty, pomáhá od bolesti a hojí drobné ranky
Laskavec ocasatý-regeneruje poškozené buňky
Lípa malolistá (srdčitá)-slabě svíravé účinky
Šalvěj lékařská-antivirotické, antibakteriální a protizánětlivé účinky
Tužebník jilmový-tiší bolest
Černý rybíz-antimykotické účinky
Lněný olej-antivirotické, antimykotické a antibakteriální účinky



A co říkáte na složení pasty Vy? Já byla z tolika bylinek nadšená (z toho hledání, co která dělá už míň, ale aspoň budeme zase o něco chytřejší)!

14 komentářů:

  1. Mmm, to z ní velice slibně! Já teď v poslední době docela přestupuji na bio kosmetiku a po zhlédnutí dílu a dost o zubních pastách jsem byla šokovaná a rozhodla jsem se také přejít na nějakou bio. Mám teď v plánu vyzkoušet nějakou od Weledy, ale takhle taky vypadá skvěle, i když musím říci, že proti kosmetice z Ruska nebo kosmetice s nápisy v azbuce jsem dost skeptická :D. Tak ještě, že to dopadlo dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten díl jsem taky viděla, ale o zubních pastách jsem měla své mínění už před tím (nechápu třeba, proč je v některých pastách cukr), ale zbytek rodiny se právě odhodlal k bio pastě až právě po A dost :) Já z toho měla taky nejdřív obavu, přece je to jen něco, co si člověk dává do pusy, ale pak jsem si řekla, že certifikáty to má a takové bylinky sbírané na Sibiři, kde je fakt čisté to prostředí, mají něco do sebe. Až nějako přírodní pastu vyzkoušíš, tak mi dej určitě vědět. Jenom si dej pozor, jestli máš ráda pěnivé, tak aby obsahovaly nějaké tenzidy (v téhle pastě to bylo: Sodium Lauroyl Sarcosinate), protože pokud tam nebudou, pasta nebude pěnit a mohlo by tě to zbytečně odradit, i když normální Elmex myslím taky nějaké extra tenzidy neobsahuje, takže taky moc nepění.

      Vymazat
  2. Zaujímavý článok :) Priznám sa, že ja prírodnú kozmetiku až tak nevyhľadávam, iba pri krémoch a celkovo výrobkoch na pokožku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak chápu, že normálně o tom člověk zase asi až tak neuvažuje, ale pokud by měl třeba nějaký problém, tak si myslím, že by takové přírodní pasty mohly i docela pomoct, vzhledem k obsaženým bylinkám atd.

      Vymazat
  3. Vyzkoušela jsem bio pasty běžně dostupné v našich drogeriích a chyběla mi pěnivost a svěžest, tak jsem se vrátila k těm parabenovým hrůzám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, tady ta pění opravdu hezky! Tak třeba až zase někdy budeš chtít nějakou vyzkoušet, tady tu jsem sehnala za 138 Kč v kamenném obchodě, ale mají i v e-shopu :)

      Vymazat
  4. Hmm já jsem si sice dlouho zvykala, ale nakonec jsem si zvykla – používám kokosový olej. Nejdřív jsem si myslela, že mi to na zuby nebude stačit, hodně se mi kazí. Ale od doby co jsem si začala čistit zuby kokosákem, nepřibyl mi jediný kaz, i zubařka se divila! :) Takže jsem moc spokojená. Ale střídám ten kokosák s Parodontaxem, sice nemá složení uplně čisté, ale není ani zlé, hodně bylinek a tak. A vím že hodně lidem nechutná, ale mně chutná moc :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zní zajímavě! Slyšela jsem, že si tím lidi jakoby vyplachujou, ale o čištění jsem ještě neslyšela. Nemáš pak v puse mastno, nebo tak něco? A s tím Paradontaxem tě docela obdivuju, řadím se mezi ty lidi, kterým se při jeho použití staví chlupy po celém těle do pozoru :D Na druhou stranu když jsem měla nějaký problém, tak mi pomohl, takže účel to splnilo.

      Vymazat
    2. No mám právě v puse mastno :D. Ale ty zuby jsou pak takové hladké a když si je kontroluju v zrcadle nebo čistím mezizubním kartáčkem, tak tam plak opravdu téměř není. A taky byl nezvyk že není v puse po kokosáku "větrovo" jak po normální pastě, ale zároveň ten kokosák strašně dobře neutralizuje různé pachy a ani z té pusy nesmrdí. A taky to bělí zuby ale uplně parádně, líp jak bělící pasty, což jsem se dost divila a vlastně až pak jsem si o tom něco hledala a dočetla se, že to ty zuby opravdu i bělí :). Ale než jsem si zvykla, tak to trvalo fakt pár týdnů no...

      Vymazat
    3. Zní to docela dobře, jako takovou doplňující péči párkrát za týden bych se tomu určitě nebránila, už jenom kvůli těm bělejším zoubkům :)

      Vymazat
  5. tak a bez keců do ní jdu! viděla jsem i kartáček, co byl vlastně takové dřívko z nějakého stromu, taky zajímavé!
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super čuper, pak mi dej vědět, co na ni říkáš!!! :)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Děkuju, jsi zlatá, snad se Ti budou i následující články líbit :)

      Vymazat