čtvrtek 25. února 2016

Palmový olej

V poslední době jsem zaznamenala jistý nárůst článků, videí, zkrátka všeobecné nevraživosti vůči palmovému oleji. Když jsem si o něm chtěla ale něco vyhledat a dozvědět se, jak to teda je, tak jsem byla zahlcená články typu: ,,Palmový olej-zabiják naší planety, Palmový olej-strůjce eboly a všeho ostatního neštěstí na Zemi,..." Docela mě tato veřejná panika znepokojila a rozhodla jsem se hledat na trochu jiných, vědecky podloženějších místech internetu. Dozvěděla jsem se toho docela dost (tímto ale netvrdím, že jsem se přes noc stala odborníkem přes problematiku palmového oleje) a ráda bych Vám v klidu a bez emočně zabarvených titulků zprostředkovala pár zajímavých faktů, které Vám třeba pomůžou si utvořit vlastní názor. 

K čemu se používá palmový olej v kosmetice a jaké jsou jeho příznivé vlastnosti? 
- Používá se (nejčastěji) ve výrobě detergentů a mýdel.
Proč? 
- Zajišťuje mýdlu tvrdost, stabilitu pěny a dobré mycí schopnosti, takže vlastně zabraňuje tomu, aby bylo mýdlo slizovité a rozplizlé, jakmile ho použijeme a navíc spotřebitel chce mýdlo, které pění.
Ale nebojte, kůži Vám palmový olej určitě nerozleptá, obsahuje totiž i nějaké tělu prospěšné věci, které Vám ve většině článcích nezmíní
- V oleji se nachází velmi vysoký podíl provitaminu A (bez něj bychom měli poruchy imunity, šeroslepost, poruchy tvorby kostí, nervové poruchy, nedostatek se může projevit vznikem určitých karcinomů a dokonce i smrtí), vitamin E (zpomaluje stárnutí pokožky, pomáhá léčit některé kožní choroby), D, K a také alfa a beta karoteny.

Proč se přidává do produktů určených ke konzumaci? 
- Je levný.
- Dodává výrobkům žádoucí vzhled, konzistenci.
- Má dlouhou trvanlivost.
- Neovlivňuje chuť výsledného produktu.
- Zadržuje vodu i bez emulgátorů.

Seznam jen nepatrného zlomku výrobků, kde palmový olej můžete nalézt: ZDE

Pořád jsme se ale ještě nedostali k meritu věci, proč tolika lidem palmový olej tak vadí a než se k tomu dostaneme, tak to vezmeme trochu obšírněji.

Rozlišujeme 2 typy oleje, které se získávají z palmy olejné. Olej palmový se získává z dužiny plodů palem a olej palmojádrový je extrahován z jejich oplodí plodů. Tyto plody rostou po velkých trsech vážících až 40 kg. Palmový olej lisovaný za studena neexistuje. Plody se sterilizují, uvaří a následně se ve šroubovém lisu nebo separátorech oddělí olej. Ten se vysuší vakuem, jinak by jej nešlo skladovat. Olej lze používat do 180 °C, je tedy řazen mezi vhodné ke smažení a zkrátka k úpravám za vyšších teplot. 

Palmy olejné se v dnešní době pěstují na více než 14 milionech hektarů tropické půdy bohatých na srážky, tedy místech, kde se jinak vyskytují tropické pralesy. Spotřeba palmového a palmojádrového oleje vzrůstá každým rokem o 9%, přičemž se 90% světové produkce využije v potravinářském průmyslu. Ekologický problém pak nastává v důsledku odlesňování krajiny. Některé studie uvádějí, že pokud tímto tempem bude odlesňování pokračovat, pak v roce 2100 přijde jižní Asie o 3/4 svého původně zalesněného území a až o 42% regionální živočišné populace. Už teď však v důsledku ztráty svého přirozeného prostředí ubývá orangutanů sumaterských, tygrů sumaterských, orangutanů bornejských a slonů asijských. O fámě přemnožení kaloňů jsem se však nedočetla nic a rovněž rezervoár eboly není se 100% jistotou doposud znám, tudíž spekulace o souvislosti s přenosem eboly nejsou, dle mého, opodstatněné, už z toho důvodu, že ebola se šíří především díky nedodržování hygienických zásad mezi obyvateli i v nemocničních zařízeních a co víc, poslední epidemie eboly se týkala primárně některých států Afriky, jako je Kongo a Nigérie, nikoliv však jižní Asie, kde jsou palmy olejné pěstovány v největší míře. 

Dalším problémem je, že pro tamní indonéské farmáře je výhodnější vykácet původní les a dřevo prodat, než začít pěstovat na již dříve použité půdě.

V potravinářství je používán z několika důvodů. Jedním z hlavních příčin (jak jsme již zmínili) je to, že je levnější než ostatní oleje. Náklady pro vypěstování 1 tuny palmového oleje v Asii je 228 USD, oproti tomu náklady na produkci tuny kanadského řepkového oleje činí 648 USD a v Evropě stojí vypěstování 1 tuny řepkového oleje dokonce 900 USD. Ve zprávě o trzích s olejem se uvádí, že palmového oleje bylo v roce 2014 vyrobeno 58 milionu tun a je tedy zdaleka nejvíce produkovaným olejem na naší planetě. Na druhém místě se v produkci umístil sójový olej (44 milionů tun). Pro porovnání, v roce 2007 činila světová produkce palmového oleje 39 milionů tun vzestupná tendence ve výrobě této komodity je tedy jasně patrná. Pro jeho cenu se také často dává do čokolád, kde nahrazuje dražší kakaové máslo. 

Vliv na zdraví vzhledem k různým studiím není zcela jednoznačný. Obsahuje jak nasycené, tak nenasycené mastné kyseliny a jeho vliv na kardiovaskulární systém je poněkud protichůdný. Palmový olej zvyšuje např. oproti olivovému oleji hladiny LDL-cholesterolu (zlý cholesterol), zatímco mezi efektem příjmu vepřového sádla a palmového oleje není rozdíl patrný. Přestože rozdíl mezi hladinami LDL-cholesterolu palmového oleje a olivového oleje není velký, lze považovat jakékoliv snížení této hladiny v krevním řečišti jako pozitivum. Některé studie negativní dopady konzumace palmového oleje na zdraví člověka popírají a vyzvedávají pozitiva. Ta spočívají v obsahu antioxidantů, obsahu nenasycených kyselin, stimulujících syntézu protektivního HDL-cholesterolu (hodný cholesterol). Dále autoři zdůrazňují, že palmový olej, díky jeho polotekuté struktuře není nutno ztužovat (ztužováním dochází k tvorbě škodlivých trans-mastných kyselin). 

Dále bych ještě ráda zmínila, že palmový olej je svým složením podobný oleji kokosovému (oba se používají téměř 5 000 let) a ten si lidé chválí, přitom jeho produkce také rapidně roste a sběrači kokosových ořechů se při této práci často zraní a to i se smrtelnými následky. Navíc i obaly a dovoz kokosového oleje zatěžují ekologii, o čemž se ale nikdo nezmiňuje a já nacházím pouze samé články a celé stránky, jež kokosový olej opěvují. 

Pokud bych tedy měla všechno nějak shrnout, tak by co se týče konzumace oleje (a to všeobecně) podle mě platilo všeho s mírou. To, že je špatný z environmentálního hlediska je nepopiratelné a nechci se ho nijak zastávat, ale nejspíš bychom pak nemohli jíst ani hloupý rohlík z obchodu, protože palmový olej je zkrátka skoro ve všem. A proč? Komu by se líbilo dávat za rohlík 15 Kč ? Až lidé, kterých je většina (protože mnohdy nemají ani na výběr) přestanou kupovat čokolády v akci za 20 Kč a koupí si 1 tabulku čokolády za 200 Kč, tak pak dostanou kvalitu (která ovšem něco stojí) a vzhledem k příjmům, které mimochodem ve Vietnamu činí průměrně 1 453 Kč na měsíc, si asi těžko lidé dopřejí něco dražšího a tak jim možná palmový olej každý den zachraňuje život tím, že si zkrátka můžou dovolit potravinu, která jej obsahuje a tak se jednoduše nají a nezemřou hlady.

Zajímavý odkaz na závěr: ZDE   


Zdroje: 
http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/23933/permedla_2013_dp.pdf?sequence=1&isAllowed=y
http://is.muni.cz/th/175959/pedf_m/Diplomova_prace_Koubek.pdf
http://is.muni.cz/th/142415/lf_m/Znalosti_VS_studentu_o_tucich.pdf
http://is.muni.cz/th/410968/lf_b/Kokosovy_tuk
http://is.muni.cz/th/89136/lf_m/Diplomova_prace-Margariny.pdf
http://www.dia-potraviny.cz/palmovyolej.html
http://stoppalmovemuoleji.cz/bspo.php
http://finexpert.e15.cz/jak-vysoke-jsou-mzdy-v-asii

40 komentářů:

  1. Naozaj zaujímavý príspevok :) dosť som sa dozvedela to by ma ani nenapadlo
    www.leekralova.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, i já se při hledání a pročítání všech těch studií dozvěděla spoustu věcí :)

      Vymazat
  2. Super článek na odborné úrovni. Palmovému oleji se dál budu vyhýbat. Jak píšeš,pro některé lidi to je záchrana, ale já mám volbu a nechci podporovat tak neekologickou věc. I když přiznávám že rohlíky kupuju

    OdpovědětVymazat
  3. No je to zajímavý příspěvek, je to určitě obohacující číst tyto informace i z jiného pohledu, ale třeba ty vitamíny a tělu prospěšné látky v tomto oleji nemají žádný význam, protože jak jsi zmínila, palmový olej lisovaný za studena neexistuje a většina tělu prospěšných látek nacházejících se v olejích se rozpadá a znehodnocuje už při 40 stupních Celsia, takže když olej není lisován za studena, tak už neobsahuje žádné zdraví prospěšné látky. Navíc palmový olej se nachází ve ztužené formě skoro v polovině všech potravin. Co se týče nasycených a nenasycených, tak to nehraje moc roli, roli hraje především délka řetězců u nasycených kyselin. Zatímco v kokosovém oleji se vyskytují především středně dlouhé řetězce, které tělo dovede úřinně zpracovat a využít pro tělesnou energii a neukládá do zásob, u palmového oleje jsou především nasycené kyseliny s dlouhým řetězcem, které nejsou zdraví prospěšné. Kokosový olej je také zdraví prospěšný kvůli vysokému obsahu kyseliny laurové, která má antibakteriální a protizánětlivé účinky. O palmovém oleji se nic z toho tvrdit bohužel nedá. A s tím odlesňováním je to horší o to, že majitelé firem zaplatí za každého zabitého orangutana, protože orangutani patří mezi škůdce těchto palem, jelikož se živí myslím jejich kořínky. A proto právě orangutani vymírají – protože jsou krutě vražděni, kamenováni a upalováni viz tento obrázek: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/5c/28/6c/5c286ca02b1409b99dabf64333ded416.jpg

    Jestli někomu nevadí pohled na takto ztrápeného tvora, nejspíš je něco špatně. Beru to tak že si lidé nedovedou odpustit kus jejich oblíbeného žvance ani kvůli utrpení jiných tvorů, ale zároveň se bojí čelit pravdě a takovéto obrázky nechtějí vidět. A s palmákem to není jen o ceně – stačí zajít do Lidlu, můžeš si vybrat jestli si koupíš slané tyčinky za 20 Kč kde je ve složení hnusný palmák, nebo tyčinky za 10 Kč kde palmák není (trošku ironie) a tak je to u hodně věcí. V mnoha věcech palmový olej není, jen lidem se nechce číst a mnohdy jsou věci bez palmového oleje i levnější. Toť má zkušenost a můj názor :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježišmarja to jsem se zase rozepsala :D Mi málem vypadly oči z důlků když jsem viděla délku mého komentáře :D. Tak za to se omlouvám :).

      Vymazat
    2. Tak v prvé řadě děkuji za rozepsání se :) Jsem ráda, že jsi to prostudovala až do konce, protože vím, že to nebyl zrovna krátký článek! Máš pravdu, že velká část antioxidantů i vitamínů teplem mizí, ale část přece jen zůstává. Vím, že je rozdíl v řetězcích, ale osobně si myslím, že nasycené MK a nenasycené MK taky hrají určitou roli a taky jsem to myslela v tom smyslu, že každá věc, která se pěstuje ve velkém prostě zatěžuje naši ekologii, protože už je nás opravdu moc a pokud by se v tak velkém množství pěstovaly kokosy, tak budou problém kokosy a ne palmový olej. Vyvražďování zvířat je opravdu hodně zlé, ale nemluvila jsem o ceně jen pro Evropu. Jasně, že tady většina lidí má možnost si vybrat jinou potravinu. Ale jsou i jiné kontinenty, daleko chudší, kde jsou lidi rádi, že vůbec mají co jíst a pak pochopitelně složení ani pralesy neřeší. Já osobně si taky radši vyberu něco jiného, ale to, jestli mi v Tescu prodají pečivo s palmovým olejem, nebo bez už prostě neovlivním. Navíc spousta lidí to ani neřeší, koukala jsem na nějakou diplomku ohledně margarínů (zdroj je uveden v článku), tak někteří lidi ani nevěděli, z čeho se vyrábí, natož jestli tam je palmový olej, nebo ne. Někdo si myslel, že to je dokonce z mléka! Tak to je pak těžké :) A to jsou docela vzdělaní lidé z ČR, nedovedu si představit, že by se v něčem takovém měli orientovat nějací chudí lidé z nějaké zapadlé vesnice ve Vietnamu :)

      Vymazat
    3. No jo, neinformovanost lidí je hodně velký problém a máš velkou pravdu v tom, že všeho moc škodí, je to chyba z velké části v té neinformovanosti, kdyby se lidé stravovali tak jak by měli a dovedli se v některých ohledech uskromnit, tak by tady takové problémy nebyly. Já třeba mám hodně nízkou spotřebu jakéhokoliv oleje, protože nedělám na oleji skoro nic a když už, tak použiju olivový třeba do salátu nebo tak. Tím to u mě hasne :). Neříkám že jsem zrovna správný příklad, to určitě ne, ale prostě lidé by se měli uskromnit, víc se zamýšlet nad tím co jedí celkově... a nejen nad jezením, ale jde i o ekologickou stopu všeobecně. Je to prostě hrůza no, co víc říct.

      Vymazat
    4. Tak to platí o různých věcech, že by lidi měli více zapojit mozky a netopit plasty, neplýtvat vodou, je toho spousta, na čem můžeme ještě zapracovat.

      Vymazat
  4. Hezky propracovaný článek :) dozvěděla jsem se spoustu nových informací :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvelý článok ! Ja sa snažím palmovému oleju vyhýbať tým, že ho nahradzujem kokosovým alebo olivovým :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý článek, mám velkou část tohoto tématu v MO. Je to smutné, ale kdo ví, jestli bychom se bez něj obešli. Jinak budu ráda, když se zúčastníš mé první giveaway http://coffeewithdominique.blogspot.cz/2016/02/1giveaway-blogu.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo ví, je pravda, že je vážně téměř ve všem.

      Vymazat
  7. Tak tento článok ma naozaj veľmi zaujal :) Je smutné, že to naozaj takto funguje.

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s extra mega GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu a řekla bych, že toto není zdaleka jediné a ani největší příkoří, jaké se dnes planetě děje.

      Vymazat
  8. Super, že si venovala čas takémuto článku...hrozné, ako to v dnešnom svete funguje. Kika - Blog for smile

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že jsem to všechno mohla sepsat a předat dál, abychom si to všichni uvědomili.

      Vymazat
  9. Super článek ! On je fakt v 80% všeho :( Pěkně mne to štve :(

    Sleduj mne také na :

    www.lucieglam.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to člověk začne sledovat, tak zjistí, že je to opravdu skoro všude :-/

      Vymazat
  10. S touto problematikou sa v poslednej dobe dosť často stretávam, pravdupovediac dva roky dozadu som o niečom ako palmový olej v negatívnom ani nepočula. Ak vôbec. Ale snažím sa redukovať potraviny s palmovým olejom, napríklad takú Nutellu.
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. Taky se mi zdá, že se to řeší až poslední dobou. Určitě to problém je, ale hlavně teprve bude, až se naše populace bude čím dál tím více rozrůstat a někde se ty potraviny brát musí a čím víc nás bude, tím víc se budou nahrazovat drahé suroviny.

      Vymazat
  11. Díky za čas, který jsi tímto článkem strávila, alespon se lidé přiučí. :)

    lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! I já se tímto článkem něco přiučila :)

      Vymazat
  12. Když si tak projíždím ten seznam "zakázaných" potravin, trochu mě z toho mrazí... netušila jsem, že je v podstatě ve VŠEM. Díky za tenhle článek, konečně tak nějak vím co a proč je. Na mě jen ze všech stran útočily videa jak vypalují lesy v indonésii a umírají tam zvířata.... není mi to lhostejné a chápu, že omezením konzumace těchto výrobků se asi předejde potřebě vypalování dalších lesů NA DRUHOU STRANU, možná je na čase, aby si ti, kteří to řídí uvědomili, co je pro planetu důležité a řekli NE, budeme to dělat takhle a takhle, obnovíme půdu, zasadíme stromy atd atd... já vím, že je to bláhové, ale vím, jak Starbucks naučil pěstovat farmáře kávu, jak je naučil jak zasadit stromy, aby to bylo nejlepší pro kávu, protože stíní a zároveň samozřejmě zlepšují ovzduší atd... myslím, že kdyby oni CHTĚLI, našel by se způsob, jak zlepšit podmínky získávání oleje a i jeho produkce atd. Jenže jim jde jen o peníze. A na to jednou doplatí následující generace...
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš úplnou pravdu! Až teď si začínám uvědomovat, že palmový olej je snad všude, i v drahých čokoládách, kde bych čekala, že ho nedají. Na jednu stranu si říkám, že je sice blbé, že farmáři ničí tamní lesy atd., ale taky to zanáší naše tělo, když ho do sebe dostáváme málem 5x denně. Začínám už mít vážně zoufalé pocity z toho všeho a to i po tom, co jsem se ve škole dozvěděla, že lidé v dnešní době neumí z vody odfiltrovat antikoncepci, léčiva, ani drogy. Fakt paráda. A pak máme být zdraví. Každému jde jen o peníze, jak říkáš. Ale na druhou stranu věřím, že pro přírodu a i pro sebe může udělat každý něco, byť jen nějakou maličkost.

      Vymazat
    2. Co mě dost zarazilo, že je i v umělém mléku. Když jsem ho šla koupit poprvé, brala jsem automaticky to nejdražší. Až později jsem zjistila, že je nejdražší možná i proto, že neobsahuje palmový olej. Na druhou stranu, pokud ho dávají i do dětského umělého mléka, které má přísnější kontrolu, tak pro tělo zase až tak hrozný nebude.

      Vymazat
  13. Perfektní článek a opravdu dobře napsaný. Já osobně nejsem zastáncem šílenství okolo jednoho produktu / suroviny / složky. Přijde mi, že většinou o tom mluví hlavně ti, kteří o tom nic nevědí. Obecně tuhle masovou paniku a davové šílenství ignoruji, dokud si neudělám vlastní názor a nenajdu si zdroje kterým věřím. Co se palmového oleje týče, ještě na to nemám názor. Palmový olej je v podstatě skoro ve všem a je nesmysl říct od teď se mu budu za každou cenu vyhýbat. Souhlasím s názorem všeho s mírou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Máš pravdu, je zbytečné podléhat nějakým nárazovým hysterií. Já si udělala obrázek takový, že když ho nesním 3 kg za den, tak to přežiju. Co se týče kácení lesů, tak s tím nesouhlasím, ale pokud se palmový olej nahradí jiným olejem, tak výsledek bude stejný. Místo palmového oleje se bude řešit třeba olej kokosový, nebo řepkový, to už je jedno. Prostě 8 miliard lidí je těžké uživit a přitom zachovat přírodu netknutou.

      Vymazat
    2. Naprosto s tebou souhlasím!

      Vymazat
  14. Snažím se palmáči vyhýbat, jak to jen jde. Bohužel ho cpou fakt skoro do všeho. Každopádně článek je velmi zajímavý. Dost mi vadí, že spoustě lidem, co znám, palmový olej nevadí. Asi si neuvědomují, kolik zvířat kvůli jeho pěstování zemře a nebo ztratí domov a mimo to přicházíme o největší zdroje kyslíku, pralesy. Prostě hnus. Myslím, že po zdravotní stránce asi nebude úplně nejlepší, moje spolužačka zvrací pokaždé, když sní něco s palmáčem a ve mně vyvolává alergické reakce. Doufám, že se přestane používat..
    http://nessazivot.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Největší zdroj kyslíku se nachází v mořích a oceánech v podobě fotosyntetizujících organismů (sinice, řasy,..).

      Vymazat
  15. Proti palmového oleji jako takovému nic nemám, jak jsi napsala je v dost prospěšných látek a vitamínů, ale co mi neuvěřitelně vadí je to přehnané pěstování. Bohužel v dnešním světě se jede na zisk, a co s přírodou udělá vykácení půlky zeleně na ostrově, to nikoho nezajímá. Nikoho nezajímá, že při vypalování lesů umírají orangutani a další zvířata, která se tam přirozeně vyskytují a až jim to vykácí všechno, tak prostě a jednoduše zmizí, protože s tím, jak odstraňování jejich přirozeného prostředí pokračuje rychle, nemají šanci se přizpůsobit a někam se přestěhovat. Země tak kvůli lidem přijde o půlku přírodního bohatství, které se tady vytvářelo po tisíciletí. A člověk to zničí jen za pár desítek let. Jo jasně, kdyby se přestal používat, tak se bude používat něco jinýho, a budou s tím problémy. Otázka je, proč se nemůže používat kus toho a kus onoho, ne vytěžit z jednoho všechno a začít používat něco jinýho.
    Já se snažím výrobky s palmovým tukem nekupovat, ale to nikdy nejde stoprocentně a nelze se tomu vyhnout. Každopádně moc pěkný článek. :)
    Catamount

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve všem máš pravdu, bohužel v dnešním světě se krom zisku jede taky na to, aby se lidé uživili a životní úroveň všude stoupá. Tím pádem pokud se odstraní palmový olej, nahradí ho jiná surovina. Jinak děkuju za pochvalu a za názor :)

      Vymazat
  16. Hodně zajímavý článek, skvěle jsem se začetla:) http://praguestyle1.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat