čtvrtek 11. února 2016

Přírodní rakytníkové mýdlo

Co je vlastně mýdlo a co je na něm tak extra? Mýdlo je v podstatě sůl mastných kyselin. Je to tenzid, který snižuje povrchové napětí vody a funguje tak, že voda po našem těle při umývání jen tak nestéká v kapičkách, ale spolu s mýdlem na sebe nabaluje špínu a smývá ji. Vzniká "metodou za tepla", nebo "metodou za studena", přičemž "metoda za studena" je šetrnější a mýdlo si tak uchovává všechny cenné látky.

Nejstarší recepty na výrobu mýdla pochází z roku 2800 př. K. Tehdy se užívalo na hojení ran, nikoliv na mytí. U nás však mýdlařství jako řemeslo vzniklo až za vlády Lucemburků, tj. zhruba 15. stl. a před tím si hospodyňky mýdlo vyráběly samy doma. 
Přírodní mýdlo je pak výjimečné hojným množstvím glycerínu, který slouží jako zvlhčovadlo. U obyčejných mýdel se nezřídka děje, že je glycerín naopak odstraňován (přidává se jako cenná složka do jiných kosmetických přípravků, takže ho tam šoupnou z mýdla, kde je glycerínu pak velmi málo a nebo vůbec žádný).



Dnes bych Vám ráda představila peelingové rakytníkové mýdlo z rodinné mýdlárny Rubens. Ta se nachází v okolí Národního parku České Švýcarsko. Mýdlíčka tam vyrábějí ručně, metodou za studena a pouze z přírodních látek. Jejich výrobky vlastní značku, která garantuje, že se jedná o regionální produkt vyrobený tamním výrobcem. Je jedinečný ve vtahu k regionu a nepoškozuje životní prostředí. Tuto značku původu uděluje nezávislá Certifikační komise. 

Jo a v rámci projektu Kudy z nudy můžete mýdlárnu i navštívit osobně!


Konečně jsem mohla vyzkoušet nějaké jiné mýdlo, než z mé výroby. Byla jsem opravdu natěšená na vůni, vzhled, jestli bude zvláčňovat, vysušovat, jak bude zabalené. Po rozbalení extra ekologického papírového obalu jsem mýdlíčko začala oňufávat. Vonělo mi hodně zvláštně, tak nějak známě a jemně. Rozhodně ale nečekejte ovoňané mýdlo, jako normálně z obchodu. Co se týče peelingu, tak je hodně příjemný, na obličej bych ho ale asi nedoporučila. A ohledně (pro mě asi nejdůležitějšího) parametru, jestli vysušuje, nebo ne, tak zažila jsem už i vláčnější kůži, nicméně s obyčejnými mýdly, nebo dokonce sprchovými gely se to opravdu srovnat nedá. Tedy aby bylo jasno, sprcháče i obyčejné mýdlo většinou člověka vysuší jako švestku, na rozdíl od přírodního mýdla. Asi bych řekla, že kůže byla tak na hraně, kdy jste sice trochu sušší, ale nemusíte okamžitě běžet a mazat se prvním krémem, co doma najdete. Co bych ale mýdlu (ne konkrétně tomuto, ale mýdlům všeobecně) vytkla je, že ve vaně, nebo ve sprchovém koutu po nějaké době nechávají mastný film (oproti sprchovým gelům). To však ničemu nějak zvlášť nevadí, jenom prostě sem tam umyjete vanu/sprchový kout a je vše zase v pořádku.

Složení: Voda, Olea europaea oil (olivový olej), cocos nucifera oil (kokosový olej), elaeis guineensis oil (palmový olej), citrus grandis seed extract (extrakt z grapefruitových jader), hippophae rhamnoides (rakytník řešetlákový), NaOH

Olivový olej-v mýdle zajišťuje dobrou mycí schopnost a vyživení pokožky
Kokosový olej-v mýdle zajišťuje dobrou mycí schopnost, tvrdost, tvorbu pěny, vysušuje kůži 
Palmový olej-v mýdle zajišťuje tvrdost, stabilnost pěny a velmi dobrou mycí schopnost
Rakytník řešetlákový-vzhledem k zevnímu použití má vlastnost hojit sliznice, regulovat krevní oběh, pomáhá při infekčních a zánětlivých onemocněních
Všimněte si, že tyto 3 výše zmíněné oleje se navzájem doplňují tak, aby vzniklo mýdlo jak odolné (tedy tvrdé), schopno mýt, tvořit STABILNÍ pěnu a k tomu všemu ještě kůži něco dát. Je to docela alchymie a pro ty, komu by vadil palmový olej doporučuji si zjistit, zda-li výrobci nepoužívají z fair trade, já info nemám.


A jaké máte s přírodními mýdly zkušenosti Vy? Nebo dáváte přednost sprchovým gelům?




33 komentářů:

  1. Mýdla vyráběná s láskou mám moc ráda, ale mastný sprcháč by mi vadil :-) Na druhou stranu mýdla si občas dávám do skříně, aby to tam vonělo, takže tady by mastnosta nevadila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám skříň plnou mýdel, vždycky jak mi nějaké moc voní, tak ho tam šoupnu, protože mi je líto ho vymydlit :D

      Vymazat
  2. já nechápu lidi, co se nemyjí mýdlem, ale jen sprchovým gelem...to je podle mě taková třešnička na dortu, ale ne základ hygieny. A mýdla, co nevysušují jsou pro mě další nutnost :)
    www.plesatazpevacka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda pravdoucí, mýdla, co nevysušují jsou nejlepší a ještě když jsou v nich nějaké výtažky z bylinek, tak je to úplná paráda :)

      Vymazat
  3. upřímně řečeno, já sprchové gely vynechala tak někdy před půl rokem, kdy jsem se dozvěděla o manufaktuře a úplně si ji zamilovala. Používám sice ještě "sprcháče", ale jen z manufaktury a plně jim důvěřuji. Co se týče mýdel, ty mám z polské firmy, ale teď neřeknu název, páč si nevzpomenu... ale jsou taky na přírodní bázi a jsou super! Mám třeba borůvkové mýdlo které je proti akne na obličej a jsem hodně spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně se složením přípravků od Manufaktury moc nadšená nejsem, tedy abych to upřesnila, tak určitě mají nějaké výrobky, které jsou dobré ale produkty, co jsem měla já, měly stejné složení jako všechny ostatní v obchodě a to se mi za tu cenu a slova o ruční výrobě zdá trochu nefér. Nicméně to borůvkové mýdlo zní hooodně dobře! Já uvažovala na akné o nějakém s aktivním černým uhlím :)

      Vymazat
  4. Pěkný článek :) já používám sprchové gely a upřímně řečeno jsem nikdy nad ničím jako je přírodní mýdlo nepřemýlela, ale asi bych ho měla vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Určitě to za vyzkoušení (podle mě) stojí :)

      Vymazat
  5. Mydlo vyzerá krásne. Úprimne povedané, som pred prečítaním tohto článku nikdy nehľadala rozdiel medzi mydlami, či sprchovými gélami. Teraz som však dostala chuť vyskúšať aj nejaké to prírodné :) Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem jednoznačně pro podporování ručně vyráběných a přírodních produktů, má to určitou přidanou hodnotu, což oceňuju :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, navíc z vlastní zkušenosti ekzematika musím říct, že tady ta mýdla (aspoň mě) neštípou na ekzému, jako sprchové gely, nebo mýdla z obchodu.

      Vymazat
  7. Vzpomněla jsem si na Klub rváčů, haha.
    Ty mýdla mě každopádně dost zaujala a docela se stydím, že se o tom dozvídám teprve teď.
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. snad je tady to mýdlo vařeno z lepších surovin, než je tuk tlusté paní :D Protože jinak bych už asi nikdy žádné nepoužila :D

      Vymazat
  8. Koukala jsem se a musím říct, že vypadají moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mýdla jsem si v poslední době velmi oblíbila, používám tedy i sprchové gely, ale mýdlem je mi to příjemnější. Mám teď mýdla z LUSH a určitě si pořídím další, protože jsem s nimi moc spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně Lush moc nemusím, ale pokud ti vyhovuje, tak ok :)

      Vymazat
  10. Ak mám povedať pravdu, prírodné mydlo som ešte nikdy neskúšala. V každom prípade milujem prírodnú kozmetiku a asi siahnem aj ja po prírodnom mydle :)

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, určitě doporučuju někdy vyzkoušet :)

      Vymazat
  11. Já jsem poslední dobou na přírodní věci hodně ulítlá a postupně ve měním za přírodní.. Mýdlo jsem ještě nepořizovala, protože to ani nijak nepoužívám, spíše to tekuté, ale tekuté věci už v přírodní podobě mám a jsem moc spokojená :) A ta mydlárna zní super, ta by stála za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda! Určitě časem otestuju i jiné mýdlárny a jejich produkty :) A určitě zkus i mýdlo, je to úplně jiný pocit, než gel!

      Vymazat
  12. Taky jsem si přírodní mýdla hodně oblíbila! Právě i kvůli tomu, že nevysušují, jako ty klasické z drogerky. Ale netušila jsem, že se z nich preparuje glycerin, aby se pak používal jinde. Zajímavé info i celý článek! :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla taky překvapená, když jsem se to dozvěděla. Děkuju za pochvalu :)

      Vymazat
  13. Sprchové gély sú veľmi praktické, ale prírodné mydlá majú svoje osobité čaro, ktoré im nič nevezme. :) Takže, keď mám čas vždy siahnem po prírodnom mydle. :)

    OdpovědětVymazat
  14. No já dávám přednost sprchovým krémům Weleda nebo sprchovým olejům :). Škoda že je tady ten palmový olej, je šumák jestli je fair trade nebo ne, pořád to škodí ekosystému, díky palmám olejným se přemnožili netopýři roznášející ebolu a navíc je vnitřně nezdravý, takže já jsem jeho obrovský odpůrce, ale on je v dnešní době skoro ve všem no :/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sprchový olej zní hodně dobře! :) Co se týče palmového oleje, určitě děkuju za podnět, zkusím si k tomu něco nastudovat a hodit sem článek, třeba se někdo doví něco nového :) Jinak ohledně těch netopýrů (kaloňů) bych byla asi opatrná. Ebola se (dle mého názoru) přenáší především nedodržováním základních hygienických pravidel! Tím nemyslím, že by je netopýři nemohli přenést, ale spíš to, že to přenesou na pár lidí a ti už si to pak díky své nedbalosti přenáší v klidu dál mezi sebou i bez kaloňů. Nehledě na to, že když něco píše OnaDnes tak to nemusí být vždy až tak úplná pravda. Palmového oleje se určitě nezastávám, samozřejmě, že znám spoustu lepších olejů, ale je vždy potřeba vidět obě strany mince :)

      Vymazat
  15. Mydla si vyrabam sama. Myslim ze porovnavat mydla a sprchove gely ani nema zmysel. Prirodne mydla su neporovnatelne lepsie. Pozeram,ze toto mydlo obsahuje aj palmovy olej. Aky mas na to nazor vzhladom na novsi clanok o palmovom oleji na blogu?
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si mýdla vyrábím také sama, palmový olej do něj nedávám. Mám názor takový, že já se tou výrobou neživím, takže si můžu dovolit větší náklady, protože je dělám pro sebe a pro své blízké. Nejde mi tedy o ekonomičnost, ale čistě o výsledek. A pokud bych pominula vliv na životní prostředí, tak bych řekla, že palmový olej kůži škodit rozhodně nebude, jako je to v případě nadměrné konzumace. Co se týče ekologie, myslím, že pár mýdláren by situaci stejně nezachránilo, když 90% palmového oleje jde do jídla, kde opravdu moc vhodný není :(

      Vymazat
  16. Máš super blog. Zaujal mě hlavně proto, že se věnuješ přírodní kosmetice. Takových blogů moc není. Jen tak dál. Přírodní mýdla má v oblibě mamka. Párkrát už jsem přemýšlela, že bych si zkusila vyrobit vlastní mýdlo, ale nedostala jsem se k tomu.

    jennytailor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu! Vážím si toho :) Já si přírodní mýdla vyrábím sama, ale určitě to není rozhodnutí ze dne na den. Musíš mít alespoň základní zkušenosti (pracuješ s louhem, který je v podstatě žíravina) a v neposlední řadě musíš investovat do vybavení (přesná váha, suroviny, nádobí, teploměr, forma,..). Není to tak jednoduché, ale zase ne tak složité, abys to nezkusila, pokud opravdu chceš ;)

      Vymazat