čtvrtek 10. března 2016

Galgánový vlas-tuhý šampon typu mýdlo

V minulém článku jsem Vám představovala tuhý šampon typu... no prostě šampon :) dnes se ale mrkneme na šampon typu mýdlo. Kromě toho si povíme, jak tento šampon správně používat a v neposlední řadě bych Vám ráda řekla něco o tom, proč se vůbec přírodními šampony zaobírat.

Tento druh šamponu vzniká stejným způsobem jako mýdlo metodou za tepla, nebo za studena smícháním olejů s NaOH, vodou a případně dalšími ingrediencemi. Je to tedy v podstatě mýdlo svým složením uzpůsobené vlasům. 

Existují dva tábory lidí. Jedni, kteří šampon vyzkoušeli a nedají na něj dopustit a druzí, kteří ho se zklamáním pravděpodobně použili poprvé a tím i naposledy. Výsledný efekt ovlivňuje více faktorů i správné použití, ke kterému se dostaneme později po trošce teorie, jak to vlastně celé funguje.

Jak mnozí z Vás určitě ví, vlasy jsou krom jiného složeny z bílkoviny jménem keratin. Ten jej v šupinkách obaluje a tím jakoby ochraňuje vnitřek vlasu. Normální šampony mají kyselé pH, protože vlasům vyhovuje. Mýdla však mají pH zásadité. Co to znamená pro naše vlasy? Nic moc dobrého. Keratinové šupinky se "rozježí" a pokud nám doma teče tvrdá voda, bude to znamenat, že spolu s mýdlem vytvoří nerozpustné sloučeniny, které se usadí v onom zježeném keratinu ještě s nečistotami, které jsme původně chtěli smýt a neumyjeme tedy vůbec nic. Ba naopak. Proto je vždy velmi nutné používat kyselé oplachy, bez kterých by to u těchto šamponů nešlo. Kyselé pH totiž vlas opět uhladí a je vše tak, jak má být. 


Určitě bych tedy zvážila (ne)použití u zničených a nebo odbarvovaných vlasů. A proč jsem si tento šampon tedy koupila? Mám totiž několikrát za rok období, kdy se mi vlasy hodně mastí. Večer umyju a ráno už opět vidím náznaky mastnoty. Na internetu jsem se však dočetla, že právě tento typ šamponu snižuje nadměrné maštění vlasů a tak než každý den chodit s mokrými vlasy, rozhodla jsem se to risknout a šampon odzkoušet a světe div se, ono to funguje!

Šampon pochází od značky Mydlitto. Jedná se o českou firmu, která vyrábí certifikovanou přírodní kosmetiku od roku 2013. Tvoří ji tým lidí jak s chemickým, tak se zdravotnickým vzděláním, takže výrobě opravdu rozumí a není to tedy jen tak nějaké amatérské patláníčko.

Galgánový vlas jsem si pořídila ze zvědavosti a také kvůli nadměrnému maštění vlasů, jak jsem již zmínila výše. Jako první mě oslovilo balení. Zapomněla jsem totiž ještě v minulém článku zmínit (a tak se zmiňuji teď), že další z výhod tuhých šamponů je již samotný obal. Tedy přesněji žádný obal. Maximálně papírový pytlíček, kousek celofánu, ale určitě žádné další plastové flašky. Šampon voní tak nějak neutrálně, ani moc, ani málo. Co se týče pěny, tak tu s trochou cviku přece jen vytvoříte. Trvá to sice trochu déle, ale je vcelku obstojná. Po namydlení jsou vlasy dost.. "skřípavé"? Docela drhnou a jsou na první dotek hrubé. Po spláchnutí kyselým oplachem, který vytvoříte za pomocí buď zředěného octu, nebo citronu (po kterém vlasy pak krásné voní), jako by víla mávla kouzelným proutkem, vlasy zjemní. Nakonec nanesu kondicionér a díky tomu, že máme doma měkkou vodu, mám bezvadně umyto a nepoznám rozdíl od tekutého šamponu. Jedině ten, že šampon vydrží neskutečně dlouho. A taky že konečně můžu vlasy umývat a pracně sušit co 2-3 dny, místo každodenní rutiny.

Složení: Galgán (působí protizánětlivě a antibakteriálně), kurkuma (reguluje činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže), Boldo list, Colový ořech, Eucalyptus list, Oliva list (účinkuje proti virům, plísním, kvasinkám), Slunečnicový olej, Olivový olej, Arganový olej LZS



A proč je lepší upřednostnit přírodní šampony? 

Ty totiž na rozdíl od svých "chemických" příbuzných neobsahují:
  • nešetrné konzervační látky (parabeny atd.-mohou způsobovat alergické reakce).
  • silikony (při dlouhodobém používání poškozují vlasy)
  • syntetické hydratační látky (PEG+nějaké číslo-mají negativní vliv na životní prostředí, mohou dráždit pokožku a zvyšují její poréznost, tím pádem se skrz ni dostane více látek i těch nežádoucích)
  • syntetické vůně (mohou způsobovat alergické reakce)
  • syntetické regulátory vlhkosti (isopropyl myristat a palmitat-mohou dráždit pokožku, může způsobovat tvorbu komedonů)
  • detergenty (DEA, TEA, MEA-jsou uvedeny jako potencionálně karcinogenní, mohou být kontaminovány nitrosaminy, které už jsou silné karcinogeny, sulfáty)
A pokud se utěšujete tím, že si vlasy stejně rychle spláchnete, tak věřte, že šampony leckdy obsahují i látky, které jsou ve vodě nerozpustné a na pokožce vytvoří film, který tam zůstane. Jsou sice rozpustné například v tucích, ale neznám člověka, který by si své vlasy po umytí oplachoval místo vodou olejem. Jestliže šampony používáte několikrát týdně, tak by Vám vlasy určitě poděkovaly za šetrnější péči a s nimi i celá chemikáliemi zanesená příroda.

Věděli jste například, že v dnešní době neumíme z vody odstranit léky, antikoncepci a ani drogy? Nevím jak Vy, ale já uvítám každé snížení znečišťování vody, kterou pijeme, z které vaříme a ve které se myjeme. 

27 komentářů:

  1. Je ten octový oplach hodně důležitý? Já právě vždy jen spláchla vodou a vlasy jsem měla takové mastné :/ je možné, že jsem měla špatné mýdlo. Jelikož obsahovalo oleje a mateří kašičku. Jinak je strašné, co se všechno se z vody neodstraní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olejíčky jsou v pořádku, i já je ve svém mýdlovém šamponu mám. Myslím, že problém může být v tvrdé vodě a nepoužití kyselého oplachu.

      Vymazat
  2. Súhlasím... Inak, ten šampon je zaujímavý. Ja som no poo a používam marocký íl (:

    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho taky zkoušela, bylo to dobré, ale hrozně pracné. Takže za jeho používání máš rozhodně můj obdiv :)

      Vymazat
  3. Bezva článek! Mýdlo na vlasy jsem ještě nezkoušela.

    jennytailor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to asi pro každého, ale své kouzlo to má, pokud budeš mít příležitost, určitě ho vyzkoušej :)

      Vymazat
  4. Suprový článok :) Tuhý šampón by som niekedy veľmi rada vyskúšala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Určitě zkus, někdy se dají sehnat i vzorečky, abys nemusela kupovat hned celé balení.

      Vymazat
  5. Najviac sa mi páči, že neobsahuje konzervanty a silikóny, pekná recenzia, produkt sa mi zapáčil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky, i to jednoduché balení je super :) Čím méně odpadů, tím lépe :)

      Vymazat
  6. Zajímavý článek, v poslední době se k přírodní kosmetice obracím čím dál častěji, takže jsem ráda za každou inspiraci na nový produkt. O tuhých šamponech už jsem slyšela a vypadá to zajímavě :)
    Lovely imperfections | Naturalium giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezva! Jsem ráda za každého nového příznivce přírodní kosmetiky! :) Určitě totiž má co nabídnout!

      Vymazat
  7. Super článek.
    Bylo by zajímavé vyzkoušet šampón typu mýdlo. :-)

    http://kosmetickysvetz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak pokud se odhodláš, určitě dej vědět :)

      Vymazat
  8. great blog :) I follow you :)
    Have a nice week!

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you! Glad you like it :) Have a nice week too :)

      Vymazat
  9. Musím sa priznať, že zatiaľ som o tuhom šampóne nepočula, no znie to zaujímavo :)

    31shadesofaubergine

    OdpovědětVymazat
  10. O tomhle jsem ještě neslyšela. Ale vypadá to zajímavě.
    Můj blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě více lidí :) Proto jsem i tento článek napsala :)

      Vymazat
  11. Krásny článok šampón v takejto tuhej forme som ešte nevidela ale môže to byť super :) A máš krásny blog.

    OdpovědětVymazat
  12. Já tuhé šampony zkoušela, vydržela jsem moc dlouho (několik měsíců), ale vlasy se mezitím dostaly do šíleného stavu, tak jsem začala zkoušet přírodní tekuté šampony a vydržela jsem rok čekat na změnu. Změna přišla a to taková, že byly vlasy tak poškozené, že jsem právě včera propadla totálnímu zoufalství a vrátila se zpět k chemickým šamponům, přírodní letěly do koše následované 12 cm mých vlasů, kterých jsem se musela zbavit, protože už byly tak poškozené, že by se dohromady nedaly. Ale ty trochu kratší vlasy mi naštěstí sluší :P. Nutno podotknout že nikdy dřív jsem s vlasy problémy neměla. A právě proto že všude se psalo vydržet, tak jsem vydržela celkem rok a půl u přírodních šamponů a už to nikdy znovu neudělám :D. Ale věřím že to hodně lidem pasuje tady ty tuhé, jsou v tom samé dobré věci :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to já pro jistotu své vlasy pečlivě sleduji a při nějakém náznaku poničení šampon zahazuju a beru jiný, protože vlasy riskovat nehodlám, ať si píšou kde chcou, co chcou :D No nejvíce jsem zatím všeobecně spokojená s kosmetikou od 100% pure ale ty ceny jsou fakt šílené. To jsem si radši začala míchat vlastní šampony doma se spoustou bylinek a musím říct, že seděly mě i všem doma a co je taky dobré vědět, že neštípaly v očích ani v podrážděné kůži, takže myslím, že byly opravdu jemné i k vlasům samotným :)

      Vymazat