čtvrtek 17. března 2016

Tonikum Blue Day


V poslední době jsem narážela na různé články a videa s tipy, jak se správně starat o svou pleť. Všude samozřejmě psali, že základem veškeré péče je čištění pokožky, hydratování a také tonizování. Kromě toho mají tonika všeobecně stahovat póry a tak bránit dalšímu usazování nečistot. Jelikož mám pleť spíš neutrální se sklony k maštění, tak jsem si po objevení tohoto tonika řekla, že vypadá dobře a že mírné odmaštění a vyčištění mi určitě neuškodí. Jenže to asi úplně nedopadlo tak, jak jsem si představovala. 

Nejdřív jsem se dozvěděla, že údajný rozdíl mezi tonikem a pleťovou vodou je mimo jiné takový, že pleťová voda má obsahovat alkohol a tonikum nemá. Jenže tohle tonikum alkohol obsahuje. Co to tedy vlastně je, když jej výrobce nabízí jako tonikum? Nejsem si jistá. Jedno však jisté je. Na čištění pleti bych nic s alkoholem asi po své zkušenosti nedoporučila. 

Značku Mydlitto, která vyrábí přírodní kosmetiku jsem Vám představovala v minulém článku. Lidé na internetu ji vcelku chválili a tak jsem si objednala nejen tuhý šampon, ale i právě něco na dočištění pleti. 

Tento produkt mě upoutal svým složením, které obsahovalo spoustu bylinek, panthenolu a glycerinu, který má hydratační účinky a tím údajně vyvažuje účinky alkoholu, který má naopak výrazně vysoušející vlastnosti. I když je dobré si uvědomit, že glycerin pravděpodobně hydratuje jen za předpokladu, že má ve své přítomnosti vodu, kterou na sebe váže. Tedy v mýdlech, které se používají s vodou, nebo v produktech, které vodu obsahují Jinak naopak vysušuje. Nachytá na sebe vodu z pokožky jako magnet a Vy si najednou uvědomíte, že Vaše pleť je den ode dne sušší a sušší. V tomto toniku sice voda je, ale dle mého účinky alkoholu glycerin převyšují. 

Jak jsem se zmínila výše, mám spíš mastnější pleť a tak jsem si řekla, že mi trocha alkoholu na očištění neuškodí. To jsem si však neuvědomila, že ve veškerých základních radách, jak pečovat o mastnou pleť, se dočtete, že ji nemáte ani náhodou umývat mýdlem a nebo jinak vysoušet, jinak to bude ještě horší. A přesně to se v mém případu taky stalo. Po večerním ošetření byla pleť docela pěkná, jemná, bez známek mastnoty. Jenže ráno po probuzení byla ještě mastnější, než před večerním čištěním a to hlavně v rýhách po stranách nosu, kde se mi krásně začaly tvořit i náznaky tak oblíbeného akné. Super. A pro suchou pleť by to (dle mého)  pro změnu byl nejspíš jasný ortel Sahary. 

Složení: Voda, Alkohol, Levandule, Chrpa (která se mimo jiné používá na obklady a séra vhodné svými vlastnostmi pro oční okolí, jenže tento produkt v očním okolí dost štípe, takže blahodárné účinky chrpy zde asi moc nevyužijete), Sléz,  Panthenol, Biosaccharide Gum-1 

I přes to všechno jsem se rozhodla na tonikum nezanevřít a používám ho k očištění a "desinfekci" jednotlivých částí obličeje (obočí, nad horním rtem) před trháním chloupků. 


Jaká je Vaše pleťová čistící rutina? Vadí Vám přípravky s alkoholem? Uvítám všechny užitečné tipy i rady, co používáte nejraději Vy. 

32 komentářů:

  1. Nejdřív musím říct, že ty plovoucí rybičky jsou super. Pak že jsi tento článek vystavila 2x (mě se tak aspon zobrazuje)
    Tonikum nepoužívám, protože všechna, která jsem vyzkoušela nic nedělala. Takže nic pro mě. Raději mám pletové vody. Alkoholu se raději vyhýbám, i když ne na 100%. Bojím se, že mě vysuší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je taky pořád krmím :D Nasypu jim co nejvíc jídla do jednoho rohu, pak do druhého a čekám, která rybka tam doplave nejrychleji. Nebo tu, která to nestihla sníst krmím extra, aby neměla hlad a nebylo jí to líto :D
      S článkem jsem včera trochu čachrovala, ale nakonec mám ve svém nastavení zobrazen jenom 1, tak nevím :D Kdyžtak tu bude 2x no, já ty technické nastavovačky moc nedávám :D
      A děkuju za názor, já po tady té zkušenosti sahám spíš po květových vodách a alkoholu už se taky vyhýbám, jako čert kříži.

      Vymazat
  2. To zní super :) Já teď přecházím na čistící emulzi, tak jsem zvědavá, co to udělá. Děkuju, těší mě Tvůj zájem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Produkty s alkoholem používám pouze na dezinfekci pleti. Jinak se mu raději vyhýbám. Pleť mám spíše suchou se sklony k akné, takže alkohol jen místně na pupínky. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tonikum nepoužívam, skôr pleťovú vodu. :) Ja mám rada ale sírové mydlo. Neumývam si ním tvár každý deň, ale keďže ju mám mastnú, tak som to skúsila. A mne pomohlo, pleť sa mi zlepšila. A stojí naozaj málo, v lekárni za pár centov. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní zajímavě, o takovém mýdlu jsem ještě neslyšela a to jsem viděla mýdla s kdečím :D Děkuju za info :)

      Vymazat
  5. Tonikum nepoužívam a ani nie až tak veľa prípravkov. Moja pleť je skôr suchá, takže sa ju snažím viackrát denne hydratovať a to mi celkom pomáha. Až tak sa do týchto vecí nerozumiem, ale moja mama je lekárnička a tá domov nosí len to, o čom vie, že mi/nám to neuškodí, takže jej verím. :)
    DominicaLand

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já zase nekrémuju, ale spíš radši čistím, protože se suchou pletí problém nemám :) Tak to věřím :) Já upřednostňuju přírodní produkty, ale z lékárny by se u nás taky spousta věcí našla.

      Vymazat
  6. Já už od teď taky :) Na desinfekci jsou opravdu takové věci dobré, jinak moc ne, přesně jak říkáš :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný článek :) přiznám se, že co se pleťových vod a tonik týče tak jsem většinou používala to, co bylo zrovna ve slevě a nikdy mě nějak nenapadlo přemýšlet nad tím jaký je mezitím vlastně rozdíl :D ale poslední dobou jsem si oblíbila kombinaci čistícího gelu a micelární vody :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha :D To já zase čistila obyč vodou, takže jsem to vlastně taky nějak extra neřešila :)

      Vymazat
  8. Já si pleť čistím maximálně vodou, je to tak pro mě nejlepší, protože všechno jiné mi pleť akorát tak zkazí. :D
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já většinou taky, ale sem tam taky ráda použiju nějakou tu masku, květovou vodu a nebo čistící emulzi. Hlavně když se člověk namaluje, tak by jenom voda asi neobstála :)

      Vymazat
  9. Moju pleť by tonikum asi ešte viac podráždilo ale článok je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Můžeš to zkusit, ale je to asi dost pravděpodobné.

      Vymazat
  10. Mne napriklad tonikum nesedi a aj ked viem podla internetu ake blahodarne ucinky by malo mat nepouzivam ho. 99% casu si rano tvar len umyjem hubkou a cistou teplou vodou - nasledne nanesiem krem, vecer si odlicim tvar mliekom zotriem uterakom a oci micelarnou vodou, naslede docistim cistiacim gelom, potom este proti akne mydlom a nasledne nanesiem krem. Uz to beriem tak, ze nech si casopisy hovoria co chcu, treba si najst ten ,,svoj" sposob :)
    Pozyvam na velku GA o Rimmel, Niveu a ine, tu: http://goo.gl/DSNk3D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super postup, určitě se taky inspiruju :) Já hodně používám květové vody (čistou růžovou, bez alkoholu), ty jsou taky super!

      Vymazat
  11. Skvelý článok! Keďže som mávala problémy s pleťou, používam teraz ešte stále čistiace mydlo na tvár od kožného, pretože sa bojím, že by sa mi pleť mohla pokaziť opäť. :)
    CAROLINE
    Pozývam ťa na moju GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to chápu, my máme doma taky zásobu věcí od kožního (na atopický ekzém) a taky šílím z toho, jak se to pořád vrací a tak mažu, mažu mažu i když to není zrovna přírodní, ale nedá se nic dělat.

      Vymazat
  12. Přesně ten stejný problém jaký jsi zde popsala mám také po hodně přírodních produktech co mi nesednou, ne jen po toniku. Jinak taky mi nepasují vody s obsahem alkoholu, pokud je ta ten obsah tak vysoký jako v tomto případě. A tak celkově s přírodkou v poslední době dost bojuju. Je spousta věcí která mě nadchla, ale z dlouhodobého hlediska to mojí pleti zkrátka nesvědčí a ačkoliv mě z toho lehce i píchlo u srdce, tak částečně přecházím zpět na chemku, protože jsem v podstatě už neměla na výběr a z přírodky jsem si nechala jen věci, které mi opravdu vyhovují, takže hydrofilní odličovací oleje od Saloosu hlavně na odličování očí, Kokosový olej na zanícená místa a sprchový olej, krém od Dr. Hauschky plus teď ty věci od Weledy které jsou moc příjemné, to vše chci používat i dál. Ale Třeba pleťový denní krém jsem hold musela vyměnit za chemický, stejně jako šampony a kondicionéry :/. Bude o tom i článek na blogu, v tuto chvíli ho mám rozepsaný ale je to poměrně složité, tak nad tím sedím co chvilka, abych to správně podala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky ne vše sedí a tak radši toho používám všeobecné méně, než více. Hlavně takové ty neutrální věci, které většinou sednou všem, jako tyčinky na rty,krémy na ruce, sprchové gely atp. ale s tou obličejovou kosmetikou to pravdu je někdy velký problém :( Krémy jako takové moc nepoužívám, ale začínám teď zkoušet odličovací emulzi s růžovou vodou a sojovým olejem a tady to mi zatím asi sedí nejvíce. Je to mastné opravdu jen nepatrně a tak mi nezanáší kůži tou mastnotou, které se spíš snažím zbavit, než si ji v podobě krému nanášet na obličej :D A na jeden kondicionér se taky chystám, tak určitě taky pak napíšu, co a jak. A ty mi určitě pošli ten článek, až ho budeš mít hotový. Jsem na něj zvědavá :)

      Vymazat
    2. Dobře, budu na tebe myslet a pošlu odkaz až budu mít hotovo :).

      Vymazat
  13. Tak teď jsem článek konečně dosmolila, tak se můžeš podívat zde: http://fellien.blogspot.cz/2016/03/ma-prirodni-cesta-aneb-zkusila-jsem.html#more

    Ale je poměrně dlouhý :).

    OdpovědětVymazat
  14. máš to tu moc hezký:) vzájemné sledování? už tě sleduji:) secret-diary-of-beauty.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Taky máš pěkný blog, ale zajímám se spíš o přírodní produkty. Nezlob se, v normální kosmetice se moc nevyznám a ani jí moc nepoužívám :)

      Vymazat
  15. Já tonikum nepoužívám, mám ráda micelární vody... Hezký článek :-)
    http://verrygusto.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :) O micelárkách taky v poslední době přemýšlím!

      Vymazat
  16. Super článek! =)
    seulementteresa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  17. taktiež som sa vždy držala toho,že mojej pleti trošku alkoholu nezaškodí..predsa len mám tiež mastnejší typ pleti,hlavne t-zonu..ale prišla som na to tak isto ako ty..čím viac chcem pleť vysušiť a zbaviť ju mastnoty, tým jej to asi ešte viac škodí..takže celkom sa vyhýbam produktom s obsahom alkoholu,hlavne práve takýmto tonikám a pleťovým vodám..za to mám produkty,ktoré obsahujú glycerol a to som sa dozvedela až teraz z tvojho článku ako vlastne fungujú..takže za to ti veľmi ďakujem :))

    BeautyMuffin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě! Proto už si obličej nemyju ani mýdlem, protože to taky docela zhoršovalo celou situaci s maštěním.

      Vymazat