čtvrtek 21. dubna 2016

DIY jarní bylinná vzpruha pro vlasy


Jaro je v plném rozkvětu a tak jsem se rozhodla publikovat již delší dobu plánovaný článek ohledně nějakého malého receptíku. Právě teď je totiž čas sběru hlavních bylinných složek, které budeme do našeho oplachu na vlasy potřebovat. A proč je vůbec dobré si tento oplach vlastnoručně vytvořit? Protože slyším různé názory na to, že přírodní kosmetika je drahá (a ona většinou opravdu je) a v tomto případě bude vše zadarmo (pokud se rozhodnete udělat vycházku do přírody a vše si natrhat, tak téměř úplně a pokud se Vám nic trhat nechce, nebo nemáte možnost, tak můžete zavítat do bylinářství, kde vše seženete za pár korun). Dále budete šetřit přírodu, protože nebudete produkovat zbytečné odpady v podobě obalů a mimo to, že ušetříte muk svou šrajtofli i přírodu, tak budete přesně vědět, co si na hlavu lijete a výsledek si můžete přizpůsobit svým konkrétním potřebám a přáním. 

Kromě oplachu na vlasy si můžete také vyrobit olejíček a to tak, že bylinky jednoduše naložíte do nějakého oleje (třeba olivového, kokosového, arganového, jojobového, mandlového, prostě jakéhokoliv uznáte více méně za vhodné) a necháte měsíc macerovat nejlépe v temnu a se všemi ponořenými částmi bylin, jinak by Vám bylinky mohly začít hnít.

Samotný oplach vytvoříme jednoduše. Byliny zalijeme vřelou vodou, necháme 15 minut luhovat a zcedíme. Oplach používáme po umytí vlasů šamponem.

A teď už k samotným bylinkám. Určitě budeme potřebovat listy břízy a kopřivy, které seženeme právě teď na jaře, kdy je vhodná doba k jejich sběru. Březové listy trháme normálně, na tom není nic zvláštního a u kopřiv trháme především to nejhornější patro. Na jaře můžeme také sbírat petrklíč, později pak lopuch, u kterého využíváme odvar z kořene. V letních měsících můžeme na oplach vlasů použít levanduli, heřmánek, měsíček. A protože pokud si byliny nekoupíme, tak jejich sběr jen stěží načasujeme tak, aby se sešel v jeden měsíc, tak já za nejlepší považuju natrhat si do zásoby, usušit a pak smíchat dle libosti. Nebudete tedy muset po zbytek roku čekat opět na jarní březové listy, ve kterých je největší síla právě v tuto roční dobu, ale budete je mít při ruce i později. 

Fantazii se samozřejmě meze nekladou a pokud by jste rádi do svého oplachu přimíchali například šťávu z aloe vera, růžovou a nebo jinou květovou vodu, trošku jablečného octa, nebo citrónovou šťávu, tak jen s chutí do toho!

Bříza bělokorá-její listy je vhodné sbírat od dubna do května, kdy obsahují až 5% silic, tříslovin, saponinů, minerálních látek a v neposlední řadě také látek desinfekčních. Březové listí nám zajisté lesklé vlasy a posílí i jejich kořínky.

Kopřiva dvoudomá-sbíráme nejlépe do konce května. Obsahuje hořčík, vitamíny B1, B2, B6 a C, třísloviny, kyselinu mravenčí, křemičitou a jiné. Vlasy by po kopřivové kúře měly být silnější, jemnější a měly by méně padat a také se dá použít proti lupů.

Prvosenka jarní-zjemňuje vlasy, dodává jim lesk a odmašťuje pokožku, vlasům dodává anýzovou vůni.

Lopuch plstnatý-urychluje růst vlasů, odmašťuje pokožku, pomáhá proti vypadávání vlasů a má desinfekční a mírně hojivé účinky. Sbírá se buď na jaře a nebo na podzim. 

Levandule lékařská-pomáhá proti lupům a jiným kožním problémům, snižuje nadměrné maštění pokožky, dodává vlasům krásnou vůni. Sbírá se od června do konce července.

Heřmánek pravý-sbírá se od června do září. Nelze je však sbírat za úplného rozvití květů, neboť by se nám při sušení rozdrolily. Dodává vlasům lesk a sílu. Léčí kožní problémy, jako jsou záněty (dermatitidy). Vlasy lehce zesvětluje (určitě nečekejte stejný efekt, jako kdyby jste si na hlavu vylili peroxid vodíku, to opravdu ne)

Měsíček lékařský-sbírá se od července do konce srpna. Zjemňuje pokožku, pomáhá léčit dermatitidy a špatně se hojící ranky. 






A jak jste na tom s tvorbou něčeho vlastního Vy? Dáváte přednost vlastní tvorbě před koupí věcí z obchodu, nebo právě naopak?  

21 komentářů:

  1. Já si ráda věci sama vytvářím, ale spíš jen tak sem tam pro potěšení :). Jinak kupuji z obchodu, ale zjistila jsem, že si vystačím v poslední době opravdu s minimem :). Na vlasy jsou kopřiva a bříza skvělé, já si někdy dělám takovou domácí vodičku na vlasy, nebo kupuju v obchodě vlasové vody z těchto bylinek, ale kvalitní se dají sehnat nejspíš jen v takových těch menších drogeriích...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si hodně často i kupuju byliny od bylináře, protože i ten lopuch je vážně super a navíc tam mají už i hotové výrobky, kdyby něco :)

      Vymazat
  2. Tvořím ráda, ale kosmetiku moc ne. Přijde mi to příliš náročné, takže raději kupuju :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Rada vyrábam takéto veci, ale len keď som doma na Slovensku a mám po ruke les za domov, v Prahe to príliš nejde :) Dúfam, že sa mi podarí zohnať všetky prísady. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za moc zajímavý a přehledný článek! Určitě se k němu ještě vrátím, akorát je problém že bydlím v Praze a místní bylinky, pokud je vůbec někde najdu, jsou zaprášené a nepěkné. :(

    Ale byla bych opravdu hrdá, kdybych si vyrobila nějakou svou kosmetiku a pomohla mi. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus se poohlédnou po nějakém bylinářství :) To by mohlo být řešení!

      Tak zkusit to můžeš kdykoliv :) Nikdo neříká, že si musíš vyrábět nějaké složitosti, ale dát bylinky na měsíc do oleje není žádná věda :)

      Vymazat
  5. Ráda si různé masky vymýšlím sama a tato zní nádherně, už jenom při představě cítím tu nádhernou vůni !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ta levandule jde vždy cítit i nějakou dobu z vlasů, což někdy nedokáže ani některý šampon :)

      Vymazat
  6. Ha, my máme mladou břízu na dvorku, ale mamka by asi nebyla ráda, kdybych jí ji otrhala. :D
    Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak stačilo by pár listů :D Jinak to samozřejmě chápu :)

      Vymazat
  7. Tento článok sa mi veľmi páči. Ja osobne s prírodou nejak neexperimentujem, nakoľko sa v tom veľmi nevyznám. Veľmi rada si však robím domáci mätový čaj alebo rôzne mätové koktejly zo záhradky :)

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mátu mám taky moc ráda, stejně jako meduňku :) Obojí nám na zahradě roste jako plevel :)

      Vymazat
  8. Já jsem jenom pro a tyhle věci vždy maximálně podporuji. Myslím si, že jsou ještě více účinější než kde jaké produkty... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, protože člověk si tam ty bylinky opravdu poctivě dá a ne že tam hodí kapku nějakého výluhu a bude tvrdit, jaký že to není bylinný elixír :D

      Vymazat
  9. Super článok! :) O vlasy sa treba starať a toto je naozaj dobrý nápad :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda pravdoucí! A to nejen o ty dlouhé :) Protože vlasy můžou být naší ozdobou jen v tom případě, že nebudou poničené, ale zdravé.

      Vymazat
  10. Skvělý článek ;-) Některou kosmetiku si vyrábím sama doma a zrovna asi před týdnem jsem začala experimentovat i s péčí o vlasy - takže momentálně používám na oplachy vlasů vodu zředěnou s trochou jablečného octa a esenciálními olejíčky a zatím jsou vlasy lepší než kdy jindy :-) A na čerstvé bylinky bych měla taky vyrazit, poslední dva roky sbírám bylinky a nechávám je macerovat v olejích, které pak používám buď do koupele nebo na výrobu odličovače ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno to zní moc dobře! Jsem ráda, že jsou vlásky lepší a lepší, já si na ně ještě dávám ty maceráty jako takový zábal a taky je to fajn :) A moc děkuji za pochvalu, já určitě zase chválím vlastní výrobu kosmetiky :)

      Vymazat
    2. Zábal na vlasy z macerátů je skvělý nápad, určitě vyzkouším ;-)

      Vymazat