Konečně máme léto za dveřmi a pro normálního člověka to znamená slunění se, koupání, zmrzlinky, pohodička, lehárko. Co to znamená pro mě? Stresující zkouškové a následných 5 týdnů praxe. Proto prosím v těchto dnech (týdnech) omluvte mé zanedbávání blogu, ale nemohu jinak. Po tomto strastiplném období však čekejte můj návrat a s ním i spoustu zajímavých recenzí :)
Na sirup z černého bezu budeme potřebovat:
30 květů bezu
3 l vody
0,5 kg cukru
půl sáčku kyseliny citrónové
3 citróny
Bezové květy si umyjeme pod tekoucí vodou a zalijeme převařenou, ale již chladnou vodou. Přidáme kyselinu a citróny. Necháme v lednici 24 hodin a slijeme přes plátno. Zahřejeme na sporáku a přidáme cukr (já dávám jen 300 g, ale pokud máte rádi sladší, tak dle chuti přidejte, nebo naopak uberte). Všechno promícháme a přelijeme do čistých sklenic. Uchováváme v lednici maximálně 3-5 dnů. Pokud bychom chtěli sirup uchovat delší dobu, musí přejít varem. Pak bychom jej ještě vřelý dali do sklenic víčkem nahoru a po vychladnutí uchovávali v temnu a chladnu.
Při louhování můžeme přidat dle chuti třeba mátu, nebo meduňku.
A ještě tip na závěr. Snažte se bez nesbírat v bezprostřední blízkosti polí, kde hojně roste. Je totiž plný dusičnanů a jiných látek z hnojiv.
Bezové sirupy jsou ted v kurzu. Kdyby se o nich nepsalo, ani nevím, že je jejich sezona, protože v okruhu 5km snad neroste žádný bezový keř :-( Tak at se daří
OdpovědětVymazatTo je mi záhada. U nás rostou, kam se podíváš :) Děkuju! :))
VymazatPamatuji si, že jako malá jsem s rodiči chodila každý rok na bezové květy a dělali z nich sirup i čaj. :-)
OdpovědětVymazatwelcometomyworld
Čaj mám taky ráda, ten si dělám v zimě na nachlazení z usušených květů :)
VymazatMiluju bezový sirup, mňam :) Uvažuji nad tím, co by se stalo, kdybych místo cukru použila xylitol, případně stévii..
OdpovědětVymazatMyslím, že by se nestalo vůbec nic :) I když nedovedu si představit, kolik té stévie by se tam muselo dát, aby to splnilo účel. Přece jen sirup musí být koncentrovanější a pak se při podávání zředí s vodou.
VymazatTo je pravda, ale ten xylitol mě docela láká, možná to někdy zkusím :)
Vymazatbydlím na vesnici, takže tam o bez rozhodně nouze není a v posledních letech jsme bezový sirup dělali hned několikrát :) moc mi chutná!
OdpovědětVymazatTaky ho v sezóně dělám často :) Je vážně moc dobrý :)
VymazatUž asi piaty recept, ktorý čítam. Robíme veľmi podobný a je to vynikajúce! Hlavne v horúčavách nič tak neosvieži :)
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda! Jaký děláte Vy? :)
VymazatDržim palce na zkouškový! Mě mrzí, že tady nikde nerostou bezinky, sakra práce..to jsou samý pitomý moruše a jinak nic...
OdpovědětVymazatMoc děkuju! To je škoda, leda tedy až budete mít někdy cestu do Česka, tak natrhat do zásoby :)
Vymazaturčitě vyzkouším:)
OdpovědětVymazathttp://praguestyle1.blogspot.cz/
To budu jen ráda! :)
VymazatJé, no tak držím palce, ať je to brzo za tebou, já už to naštěstí mám za sebou a jsem za to moc ráda, tak držím palce! :) Jinak jsem teď bezový sirup dělala také a mám skoro podobný recept, jen já to dělám na dva litry vody :)
OdpovědětVymazatTak to gratuluji! Já už to mám skoro za sebou taky :) A na 2 litry vody musí být ještě výraznější, to příště taky zkusím!
Vymazat