neděle 16. října 2016

Skleněná láhev na pití


Nevím do jaké míry holdujete plastům a jak moc smýšlíte "zeleně", ale jste-li čtenáři mého blogu, tak soudím, že alespoň nepatrné povědomí o této problematice máte. S plasty se samozřejmě pojí spousta věcí, ale já bych zde ráda zmínila jen pár základních údajů, které Vám možná k něčemu do budoucna poslouží. 

U nás ve třídě se rozmohl trend láhví na opakované použití. Avšak plastových. Já tedy s koupí otálela, neboť jsem vcelku proti plastům a jen jsem si tak říkala, že kdyby byla nějaká láhev skleněná, tak by to bylo něco úplně jiného. A čirou náhodou jsem přes nějakou okliku narazila na skleněné láhve od Equy. Takže za zkouškové byla odměna jasná.
Equa vyrábí láhve jak skleněné, tak plastové. Ty plastové by měly být prosty bisfenolu A (BPA), který bývá v plastech přítomen a dostává se nám do těla, kde působí jako syntetický estrogen, což může způsobovat poruchy endokrinní soustavy, některé druhy rakoviny a spoustu dalších zdravotních problémů. Láhve Equa se vyrábí v EU a 10% jejich zisků putují ekologickým organizacím. Láhve jsou opatřeny od základních legislativně ustanovených označení až po certifikáty např. BPA free, na což je třeba si dávat pozor u levných produktů z pochybných e-shopů atp.
Každý předmět, který je určen ke styku s potravinami či pitím (tzv. food contact material), musí dle naší legislativy nést povinné označení v podobě vidličky a pohárku na pití. Pokud tento obal/předmět nebyl námi zakoupen již naplněný, nebo se nejedná z názvu o předmět, který má jednoznačné využití, tak označení mít nemusí. V jiném případě je to však povinnost a proto bych se já osobně zdržela koupě tam, kde toto označení chybí.


Má láhev z kolekce "Stardust" je vyrobená z borosilikátového skla, které se vyznačuje tepelnou i chemickou odolností. Víčko má z nerezové oceli a je opatřena silikonovým odjímatelným páskem, který zvyšuje její odolnost vůči klouzání, rozbití atp. Hrdlo láhve je širší, takže ji můžete vymývat i štětkou. Může se dát i do myčky, avšak osobně bych kvůli barvám, které všeobecně na skle drží hůře myla pokud možno co nejčastěji v ruce. Na vymytí pachů to totiž stačí, protože láhev je nijak zvlášť nezadržuje. A abych nezapomněla, tak výrobce garantuje užívání v délce až 10 let. Láhev je sice těžší, než ty plastové, ale má dobrý ergonomický tvar, neteče, dobře se udržuje. Na druhou stranu je to sklo a tím pádem je třeba dávat pozor na rozbití a nešetrné zacházení. Její objem je 550 ml.

Proč nepoužívat k pití obyčejné PET láhve? Odpověď je prostá. Obyčejnou PETku nikdy nevymyjete tak dobře, jak byste měli, protože má úzké hrdlo. Není testována na opakované používání a tudíž k tomu není ani určená (tzn. může do pití uvolňovat nejrůznější látky) a už vůbec není určená k teplým (zde by bylo dobré se zamyslet nad skladováním vod v PET láhvích, které můžou v obchodech stát opravdu dlouhou dobu, musí se zde dopravit a pokud se v některé z těchto fází nedodrží daná teplota, může to ohrozit kvalitu vody), nebo jiným nápojům než je voda. 

A proč nemám ráda plasty? Jednoduše protože si myslím, že jsou v dnešní době zcela nadužívány. Většina z nich do svého okolí uvolňuje nejrůznější toxické a pochybné látky. Jejich recyklovatelnost bývá obtížná a v přírodě se dlouho rozkládají a tak ji zatěžují. Navíc některé státy si s recyklováním ani hlavu nelámou a tak většina plastů končí v moři, kde se postupně rozkládají i několik stovek let (a ovlivňují tak zase značnou část okolí) a v podobě potravního řetězce se dostávají až na náš talíř. Asi 80% všech odpadů tvoří plasty, jejichž hmotnost by za pár let mohla přesáhnout hmotnost všech ryb přítomných v oceánech. Dle odhadu v mořích viditelně plave více než 5 biliónů kusů plastů, ale většina plastů v mořích tvoří mikročástice, které samozřejmě započítat nelze a nebo již pozřené, či jinak na první pohled nepatrné kusy. 

Kromě bisfenolu A můžou plasty (i PET láhve) také obsahovat např. ftaláty. Obě dvě látky působí na reprodukční systém člověka a to nepříznivě. 

Plastů jako takových je celá řada, kromě toho se při jejich výrobě používají různá další aditiva a látky zlepšující jejich spotřebitelské vlastnosti. Jedná se o změkčovadla, tvrdidla, plniva, retardéry hoření, antioxidanty, pigmenty a spousta dalších potenciálně nebezpečných látek, které se dle výzkumů vstřebávají do našich organismů, kde zrovna blahodárně nepůsobí. 

Vím, že nás plasty obklopují každý den a v dnešní době se bez nich asi již neobejdeme. Vím, že pijeme vodu, která je plná plastů i jiných látek, ale i tak se snažím jim vyhnout a tak alespoň pro svůj dobrý pocit něčím přispět životnímu prostředí.

Závěrem:
+šetrný materiál k životnímu prostředí
+spotřebitelsky bezpečný materiál
+design
+dobře se udržuje
+nezadržuje pachy
+lze používat i pro teplé a tučné nápoje 
+neteče
+díky průhlednosti máme přehled, co je uvnitř
+je vhodná k opakovanému použití
+nese všechny povinné označení pro food contact material

-těžší
-křehká
-jsou na ní po manipulaci vidět otisky prstů





A co si o plastech myslíte Vy?

Zdroje: http://www.rozhlas.cz/radiowave/wavenews/_zprava/v-oceanech-plave-5-bilionu-kousku-plastu-mapa-vam-ukaze-kde-presne--1618486

http://wiki.ekoporadna.cz/index.php?title=Ze_kter%C3%BDch_plastov%C3%BDch_obal%C5%AF_se_uvol%C5%88uj%C3%AD_ftal%C3%A1ty%3F

http://e-chembook.eu/synteticke-makromolekularni-latky

18 komentářů:

  1. Pravda, musím souhlasit, plasty jsou v dnešní době vyráběny a používány v opravdu šíleně velké míře až mě to děsí... Přesně tuhle láhev si už delší dobu moc přeju, jen mě vždy děsí to, že je skleněná a mně díky tomu vydrží jen pár dní, než ji někde roztřískám :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ji mám několik měsíců a stále je vcelku :D Ono jde hlavně o to naučit se neházet s taškou ve které láhev je, ale jako zpočátku když na to myslíš tak pak už se to naučíš rychle a ani ti to nepřijde :)

      Vymazat
  2. Výhody stopro převažují. :) Opravdu mě tato láhev zaujala!

    OdpovědětVymazat
  3. Ta láhev vypadá skvěle :-)! Jsem pro! Moc plasty nekupuji, nemám je ráda, výjimečně ano, ale jinak stále a všude, zvlášť do školy, nosím svou nejmilejší láhev, do ní nalévám všechno, vydrží i horkou, studenou, takže na to nedám dopustit, je taky taková více skleněná :-)!!

    voguetheresa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super vědět, že i někdo další nemá plasty rád :D :)

      Vymazat
  4. Vyzerá naozaj veľmi dobre a na doma musí byť úžasná. Ja by som sa ju však bála zobrať si do školy, keďže koľkokrát mi taška padne na zem. Myslím si, že ju ale urobili tak, aby bola malá pravdepodobnosť rozbitie

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek! Láhev je navíc moc krásná :) Plasty jako materiál nemám ráda a po přečtění Doby jedové se právě děsím toho uvolňování ftalátů a bisfenolu A.

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem četla, sice ty poslední díly se mi už nelíbily, ale v těch prvních dílech byly celkem zajímavé informace :)

      Vymazat
  6. Skleněné lahve jsou super, mám je celkvě ráda, akorát teda do školy jsou docela těžké :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jednu stranu ano, na druhou stranu když je taška sama o sobě těžká, tak ta láhev už zase tolik neudělá a naopak když je lehká, tak tunovou z ní opět neudělá :D

      Vymazat
  7. Ja väčšinou používam plastové fľaše, aj keď viem, že to nie je ideálne... Mám aj sklenenú, ale dúfam, že niekedy v budúcnosti vymyslia odľahčené ale pevné sklo :D
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  8. Ta flaška je krasna, ja tiez nemam rada plasty, ale bohuzial sa im neda vyhnut, v podstate to je cele okolo plastov velmi smutne.

    OdpovědětVymazat