pondělí 27. června 2016

GRÆÐIR, hojivá mast na všechno

Měsíc a pár dní k tomu uplynulo jako voda a já se opět vracím se slíbenými recenzemi. Musím říct, že zkouškové mi dalo opravdu zabrat (ještě mě 1 zkouška čeká) a tak doufám, že si psaní článků ještě vůbec vybavím, neb můj mozek je tak trošku opotřebován záplavou nových informací a vědomostí. Není to však jen o unavení mozkových závitů, ale taky o stresu. Alespoň já z každé zkoušky vždycky přímo šílím a následky se pak odrážejí na mé kůži, která na psychické vyčerpání často odpoví zhoršením ekzému. A řeknu Vám, učit se a do toho se všude drbat není nic příjemného. Proto jsem se rozhodla jako první po učební pauze sepsat recenzi na hojivou mastičku a to opět z Islandu :) 

Sóley Organics je islandská značka, která vyrábí přírodní kosmetiku nejen k mazání, ale také k jídlu. Tedy primárně samozřejmě k jídlu určená není, ale jsou v ní obsaženy pouze přírodní a šetrné složky, které našemu tělu neublíží ani zvenku, ani zevnitř. Na toto bychom měli při výběru kosmetiky dbát v každém případě, protože až 60% z přípravků, které si naneseme na kůži se vstřebají do našeho těla. Oficiálně tato značka vznikla roku 2007 za pomoci Sóley Elíasdóttir, islandské herečky. Ta opustila divadelní prkna a začala se soustředit na výrobu přírodní kosmetiky, přičemž inspirovaná byla recepty její pra-pra-babičky, porodní báby Thorunn. Vše se vyrábí v malé vesničce, která leží mezi úpatím hory Kaldbakur a pobřeží severního fjordu. Vodu do svých výrobků používají z hory Kaldbakur, která je prý velmi čistá. Energii pro výrobu kosmetiky získávají pomocí obnovitelných zdrojů a rostliny, které do ní přidávají rostou na certifikovaných loukách na odlehlých místech. Jejich stránky jsou krásné, plné fotek a milých, vstřícně působících textů, kde si můžete o jejich filosofii a všem dalším přečíst spoustu zajímavých věcí. 

Něco málo o kožních problémech si můžete přečíst v mém minulém článku, ale tento krém bych na akutní fázi atopického ekzému (na kterou měl Wonder cream naopak být tím pravým) primárně nedoporučila, moc totiž nefunguje. Na co ale zabírá přímo úžasně je suchá kůže, opary, praskliny na kůži. Pokud trpíte ekzémem, určitě znáte tu fázi, kdy sice kůži nemáte posetou puchýřky, za to ji ale máte šíleně vysušenou, zhrublou, svědivou a popraskanou. A přesně na to je tento krém skvělý. Mě osobně dokonce takovéto stavy kůže drží pod kontrolou, abych nemusela sahat po kortikoidech a podobných věcech i několik týdnů. Zprvu jsem sice byla dost skeptická k názvu "hojivá mast na všechno". Ona asi opravdu na všechno nebude, ale po jednom namazání a zázračném vymizení suchého místa na obličeji na několik dní mě ten sarkasmus přešel. To, že je mastička skvělá na promazávání napovídá i její voskovitá konzistence, díky které na kůži vydrží po nanesení večer klidně celou noc. Může tedy skvěle zastoupit přípravky s obsahem vazelíny, která je produktem ropy a zatěžuje játra i ledviny a může způsobovat alergické reakce. Mast má mírně zrnitou texturu, která po rozmazání ale zmizí a je vše v pořádku. Voní jemně po bylinkách a medu. Jediné, co mi trochu vadí, je balení. Je sice skleněné a ne plastové, což oceňuji, ale přirovnala bych ho k "zázračným kelímkům", do kterých když strčíte prst a chcete si nabrat, tak Vám okamžitě vše zaleze pod nehet. Dá se to však vychytat. Pokud máte opravdu krátké nehty a nebo pokud mast nebudete nabírat tak, aby pod ten nehet zalezla, ale opačným směrem, tak se to přežít dá. Za vyzkoušení určitě stojí a pro ty, kteří by se báli alergické reakce na nějakou rostlinku, nebo jinou složku, tak můžou nejprve vyzkoušet vzorkové balení. Cena je vyšší, ale produkt vydrží opravdu dlouho, stačí ho nanést totiž opravdu jen menší množství a mastný film se i přes to jen tak nevstřebá.

Složení: Betula Pubescens Twig Extract (extrakt z větviček divoké islandské břízy), Achillea Millefolium Extract (extrakt z divokého islandského řebříčku obecného), Cera alba (včelí vosk), Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract (extrakt z divoké islandské medvědice lékařské), Salix Phylicifolia Extract (extrakt z divoké islandské vrby), Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olej ze sladké mandle), Tocopherol (vitamin E)

Některé bylinky mohou působit konzervačně a stejně tak proti žluknutí pomáhá i vitamin E, ale nejsou to žádné driáky, tudíž bychom do kalíšku měli sahat čistýma rukama, nebo ještě lépe špachtličkou a skladovat jej v chladnu a temnu (tím se také zpomaluje oxidace tuků-žluknutí).

Za mast děkuji e-shopu Zdraví z Islandu, který díky výjimečně přátelské a milé komunikaci mohu jen doporučit!




A jak si zatím užíváte letních dní Vy? 

11 komentářů:

  1. Ty jo, tak to jdeš jako na zavolanou! Brácha momentálně trpí stejnými problémy a my už fakt nevíme, co s ním. Tak tenhle zázrak rozhodně musíme vyzkoušet! Tak tfuj, tfuj - ať ještě ta poslední zkouška dobře dopadne a máš už to všechno za sebou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda! Určitě zkuste alespoň vzoreček a nebo mi ještě pomáhá CutisHelp konopná mast. Držím pěsti, ať to zabere! A děkuju :) Už se těším až to bude za mnou ;)

      Vymazat
  2. Kedže nemám problémy s pokožkou, tak ani neriešim veci na ekzémy a tak. No skúškové je aj pre mňa drina, a u mňa je to so skúškami presne ako u teba :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dřina, to teda jo. Já měla ještě teď 8 zkoušek, takže člověk už je po dvou na vyvrácení a to mu jich ještě zbývá 6 :D

      Vymazat
  3. Toto je vážne super! Takéto všelieky nosím vždy so sebou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá volba :) No já nosím všude s sebou hlavně antibakteriální gel, protože co to kolikrát jezdí za lidi v autobuse nebo tramvaji, to bych se pak ničeho bez řádné očisty ruk nedotkla :D

      Vymazat
  4. Děkuju moc! Je to tak, vztáhla jsem to sice spíše na svůj konkrétní problém, ale taková věc se hodí vždy a všude :)

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá dobře, už asi půl roku řeším takovou drobnou vyrážku na kůži, na kožní mi předepsali kortikoidy a na to jim z vysoka kašlu :) Raději se vydám přírodní cestou. Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já osobně bych taky šla nejprve všemi možnými cestami a kortikoidy bych si nechala až už by opravdu nic nezabralo. Třeba by Ti zabral i ten Wonder Cream, z minulé recenze, kdyžtak naber nějaké vzorky z e-shopu Zdraví z Islandu a uvidíš :)

      Vymazat
  6. Prosím tě, jak si užívám, ani mi nemluv :D Užívám dobře, ale teď jsem utratila hodně peněz za spoustu nových věcí, které jsem ale fakt potřebovala. No a na celé prázdniny mám uplně plný program, ale jde o samé věci na které se těším :). Tato mastička vypadá hezky, ale mně by vadilo to skleněné balení (i když je to ekologičtější) a i ta konzistence, já nesnáším když to leze za nehet :D A to je mám obyčejně krátké! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale stejně jsme borci, že jsme daly tolik zkoušek, tak co by ses za to neodměnila přece! :) Noo mě to právě taky vadí, ale když tu mast nabírám opačným směrem, jakoby aby zůstala na té vrchní straně nehtu, tak je to v klidu. A doufám že z prázdninového programu budou další videa ;)))

      Vymazat