sobota 20. srpna 2016

Bio parfém Sieben

Když jsem byla malá, chodili jsme sem tam na návštěvu za pradědou. Ten bydlel ve větší, postarší vilce s velkou zahradou. V domě bylo všechno zařízeno ještě z dob, kdy tam bydlely minimálně tři rodiny, i když praděda sám bydlel jen ve dvou pokojích. Jako děti jsme tam rádi šmejdili a jednou z typických věcí pro pradědův dům, kromě zpívajícího a bělovlasého pradědy, byl jeho citroník. Vypěstoval ho z pecičky citrónu, kterou zasadil tehdy asi před třiceti léty. Citroník sice nikdy nějak neplodil, za to mu ale nádherně voněly listy. Proto pokaždé, co jsme byli u pradědy na návštěvě, tak první věc, kterou jsem šla udělat bylo, že jsem utrhla lístek ze stromku a očichávala ho po zbytek dne. Takže když jsem si vybírala jeden z šesti parfémů z e-shopu Krásná každý den, moje volba padla jednoznačně na ten s citrusovou vůní. 

Mytao (Taoasis) je německá značka zabývající se především vůněmi. Nikoliv však pouze jimi. Název vznikl spojením slov TAO+OASIS, což se dá volně přeložit, jako "žít v souladu s přírodou". S tím se pojí snaha o produkování recyklovatelných obalů výrobků, využívání energie získané pomocí obnovitelných zdrojů a ruční výroba. Na jejich stránkách můžete rovněž nalézt seznam certifikátů, kam jejich výrobky spadají a organizace, kterých jsou členy. Konkrétně u tohoto parfému je to např. certifikát Demeter, který diktuje velmi přísné podmínky nad rámec ekologického zemědělství. Rostliny nesmí být chemicky, nebo synteticky ošetřeny a je zakázána i jejich následná syntetická úprava při zpracování. Dále jsou požadována opatření na posílení živých procesů v půdě. Jedná se v podstatě o tzv. biodynamické zemědělství, které využívá vesmírnou energii, měsíční a růstové cykly atp. Kromě výroby kosmetických produktů je Taoasis jedním z hlavních sponzorů jisté organizace, která nabízí charitativní služby v Africe (jedná se především o zajištění školní docházky tamním dětem).

Ráda bych zde také zmínila menší přehled terminilogie vůní, který byl pro mne donedávna něčím neznámým. Vůně rozlišujeme na:
Parfém - podíl vonných látek je 15-40%
EDP (Eau de parfum) - podíl vonných látek je 12-15%
EDT (Eau de toilette) - podíl vonných látek je 6-12%
EDC (Eau de cologne) - podíl vonných látek je 4-6%
EDS (Eau de solide) - podíl vonných látek je 1%

Parfém se dále skládá ze tří části:
hlava: voní několik minut
srdce: voní několik hodin (2-3 hodiny)
základ: voní několik hodin (3-4 hodiny)

Z tohoto popisu je zřejmé, že parfémy jsou nejsilnější a nejvýraznější koncentráty vůní, které nejsou určeny k běžnému dennímu nošení do obchodu. Jedním ze základních pravidel nošení parfémů je, že se nanáší na pulzující místa (zápěstí, za ušima, na krku,...) a rozhodně by jejich nošení nemělo otravovat naše okolí (je dobré tedy dbát na adekvátní nanášené množství). Při výběru parfému bych ale rozhodně nespoléhala jen na popis vůně na internetu. Parfémy totiž na každém člověku voní jinak. Takže se Vám taky může stát, že si přes internet koupíte drahou, malou lahvičku, kterou si na sebe šplíchnete poprvé a zároveň naposled.

Parfém Sieben je oficiálně popsán jako směs citrusových a květinových vůní. Mě však přišel spíše citrusově kořeněný. Ve vůni jsem poznala mandarinky a citróny, ale spíše kůru. Zbytek nemohu posoudit, protože jak voní květ pomerančovníku netuším a kořeněné tóny jsem nedokázala rozklíčovat. Celkově mi však vůně přijde hodně energická, čiší z ní teplo, slunce, léto, dovolená na nějakém exotickém místě se spoustou citrusových stromů okolo, jež jsou obsypány zralými plody. Co mi možná trochu vadí je, že parfémy Mytao jsou unisex. Proto nejsou typicky mužské, ale ani ženské. Na mě osobně je tedy vůně až příliš kořeněná a těžká a to nejsem zrovna fanouškem sladkých voňavek. Možná by bylo lepší vytvořit 3 ženské vůně a 3 mužské, než mít 6 smíchaných. To je ale věc výrobce. Určitě bych jako spotřebitel neváhala a nejprve si vyzkoušela vzorečky, které jsou v e-shopu k dispozici. Jak jsem totiž psala výše, parfémy nemusí sednout každému a přesně to se také stalo. Nastříkala jsem celou rodinu i přítele a jak na taťkovi voněl pěkně, trochu více kořeněně, než v lahvičce, tak na nás ostatních to byla hrůza. Všeobecně bych tuto vůni asi doporučila buď mladším mužům na léto, nebo dámám (nikoliv slečnám) do společnosti na večer, které mají rády orientálnější a výraznější vůně. Pokud se po otestování pro tento parfém rozhodnete, nebudete určitě litovat. Vydrží opravdu dlouho (cca 6-9 hodin) a je krásně cítit přes dvě místnosti i při otevřeném oknu. A jako bonus Vás bude čekat milé skleněné balení s dřevěným víčkem a to vše v papírové krabičce. Dále jemný rozprašovač, který Vám na jedno stříknutí nadávkuje přesně tolik, kolik má a v neposlední řadě také dobrý pocit, že jste při voňání opravdu v souladu s přírodou.

Složení: Alcohol Denat, Parfum*, Limonene*, Citral*, Citronellol*, Coumarin*, Farnesol*, Geraniol*, Linalool*
*Esenciální oleje

Za tento parfém děkuji e-shopu Krásná každý den




Používáte parfémy? Jaký je Váš oblíbený?

14 komentářů:

  1. Balenie parfému je moc pekné a vôňa musí byť určite krásna. Citrusové vône mám veľmi rada, najmä v letnom období. Mojou obľúbenou je momentálne toaletná voda od Clarins Eau des Jardins (:
    Ak máš záujem, na mojom blogu práve prebieha súťaž: BIRTHDAY GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu je, nejvíce mě překvapilo to dřevěné víčko. Nic podobného jsem ještě u parfému neviděla a to jsou v prodeji všelijaké krásné flakónky.
      A co se týče vůní, tak mi osobně zatím nejvíce voněl Versace pour Femme :)

      Vymazat
  2. Na parfémy už jsem taky koukala a značka Toasis je mi moc sympatická :) Zaujaly mě od nich i poměrně netradiční éterické oleje. A certifikát Demeter se jen tak nevidí :)
    Momentálně žádný parfém nepoužívám, protože jsem ještě nenašla žádný přírodní, který by mi voněl. Je to docela boj :) Jako parfém mi teď tak trochu slouží vanilkový tělový krém od 100% Pure, který voní naprosto božsky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tento certifikát vidím snad poprvé :)
      A souhlasím, že 100% pure má všechno krásně voňavé. Měla jsem vzoreček kávového krému na oči a voněl jako sladký popcorn, prostě nádhera :D

      Vymazat
  3. "Teoria" o vonach ma zaujala. Pekne spracovane.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá moc pěkně, zauvažuji o něm. :)

    OdpovědětVymazat
  5. super článok, už len balenie parfému vyzerá perfektne ;)

    Pozývam ťa na moju GIVEAWAY, ktorá prebieha na mojom blogu, bola by som veľmi rada kedy sa zapojíš ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Parfém vypadá úžasně! Můj nejmilejší je od Weledy, ale asi zkusím i tento :). Jinak parfémy používám jen přírodní, chemický bych si už nekoupila, ale mám jich doma několik z dřívějška a byly drahé, tak už je dofrcám...

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to jsem nevěděla, že i Weleda nějaké má. Určitě kouknu! Dík za tip :)

      Vymazat